eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem lesz könnyű dolga az új brit kormányfőnek

Tizenhárom évi munkáspárti kormányzás után konzervatív miniszterelnöke van Nagy-Britanniának. David Cameron a Liberális Demokrata Párttal szövetségben alakíthat a kormányt. A II. világháború óta első ízben jön létre koalíciós brit kabinet. Az új brit kormányfő feladatairól Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese beszélt az InfoRádiónak.

Nehéz feladata lesz a kedd este kinevezett új brit kormányfőnek, David Cameronnak, aki elég rossz állapotban vette át a Konzervatív Párt vezetését 2005 szeptemberében, de onnantól kezdve sikerült modernizálnia és kormányképessé tennie a pártot - mondta Magyarics Tamás.

Azért sem lesz könnyű dolga Cameronnak, mert az abszolút többség biztosítása érdekében együttműködésre kényszerül a Liberális Demokrata Párttal, a konzervatív-liberális koalíció azonban "még nincs kipróbálva"- hangsúlyozta a külpolitikai szakértő, aki hozzátette: a Nick Clegg vezette liberális demokraták programja jóval közelebb van a Munkáspártéhoz, ezért sok olyan terület van, ahol a toryk és a liberálisok komoly engedményekre kényszerülnek.

Ilyen terület az Európa-politika, a bevándorlás és az adók kérdése, az Egyesült Államokhoz való viszony definiálása, Nagy-Britannia nukleáris erejének használata és annak fejlesztése, illetve a legkomolyabbnak tűnő kihívás: sikerül-e David Cameronnak és Nick Cleggnek megegyeznie a főleg a két nagy pártnak kedvező jelenlegi választási rendszer megváltoztatásáról.

Magyarics Tamás kiemelte, a liberálisok már hosszú idő óta hangoztatott követelése, hogy a győztes mindent visz elvén alapuló jelenlegi választási rendszert arányos szavazati rendszerré kell átalakítani.

A szakértő szerint egy nehéz kérdésben már sikerült megállapodniuk a koalíciós partnereknek, mégpedig abban, hogy Nagy-Britanniában nem vezetik be az eurót.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×