eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Cameron kinevezte a belső kabinet kulcstárcáinak vezetőit

Nagy-Britanniában kinevezte a belső kabinet kulcstárcáinak vezetőit a miniszterelnök. A brit kormányfő bejelentése szerint a külügyi tárcát William Hague, a pénzügyminiszterit George Osborne, a védelmit pedig Liam Fox irányítja. Ken Clarke, az igazságügy-miniszteri és lordkancellári tisztséget kapta.

Az üzleti és banki ügyek minisztere a Liberális Demokraták politikusa, Vince Cable lett, Nick Clegg, a párt vezetője pedig az új kormány miniszterelnök-helyettesi tisztségét tölti be. A koalíciós brit kormány legmagasabb rangú női tagja Theresa May, a Konzervatív Párt korábbi elnöke, akit belügyminiszternek nevezett ki David Cameron kormányfő.

A 43 éves David Cameron tegnap azt mondta: a stabil kormányzás érdekében teljes körű koalícióra törekszik majd a harmadik legnagyobb parlamenti erővel, a Liberális Demokratákkal, részleteket azonban nem árult el a két párt kormányzati megállapodásáról. A múlt csütörtöki parlamenti választás eredménye alapján a tizenhárom éve ellenzékben politizáló konzervatívoké lett a legnagyobb frakció, de a létszámuk nem elegendő ahhoz, hogy önállóan többségi kormányt alakítsanak. Csaknem 4 évtized után most először fordult elő, hogy - egyik nagy párt sem szerzett abszolút többséget a londoni alsóházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×