eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

David Cameron Nagy-Britannia miniszterelnöke

David Cameron, a brit Konzervatív Párt vezetője Nagy-Britannia új miniszterelnöke.

Cameron kedd este a londoni Buckingham-palotában kereste fel II. Erzsébet királynőt, hogy kormányalakítási megbízást kérjen, miután a konzervatívok - jóllehet abszolút többség nélkül - megnyerték a múlt csütörtökön tartott parlamenti választásokat.

Nem sokkal ezelőtt jelentette be lemondását a miniszterelnöki tisztségről Gordon Brown. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt összegyűlt újságírók előtt a Munkáspárt vezetője már azt is közölte, hogy az ellenzék eddigi vezetőjét, David Cameront fogja javasolni utódjául. Könnyeivel küszködve hozzátette: azonnali hatállyal távozik a Munkáspárt éléről is.

Brown köszönetet mondott az elmúlt évekért, mint mondta, szerette ezt a munkát, nem magát a posztot és a vele járó ceremóniákat, hanem a feladatot.

Brown keddi bejelentését felesége, Sarah jelenlétében tette meg, majd együtt a Buckingham-palotához mentek, hogy benyújtsa lemondását II. Erzsébet királynőnek. Brownt negyedórás kihallgatáson fogadta az uralkodó. Ezután az udvar hivatalosan bejelentette, hogy a miniszterelnök lemondását az uralkodó helyi idő szerint 19:45 órai - közép-európai idő szerint 20:45 órai - hatállyal elfogadta.

Ezt követően kereste fel a királynőt Cameron, akit formálisan is felkért a kormány alakítására az uralkodó. Cameron a palotából a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalhoz hajtatott, ahol hivatalosan bejelentette, hogy elfogadta a kormányalakítási megbízást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×