INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Még hetekig egyeztetnek az Irán elleni szankciókról

InfoRádió / MTI
Megkezdte második tárgyalási fordulóját az Irán elleni esetleges újabb szankciókról az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország szerdán New Yorkban. Diplomáciai értékelések szerint az egyeztetések még hetekig fognak tartani.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei szigorú szankciók gyors elfogadását szeretnék elérni, de Oroszország és Kína továbbra is reménykedik abban, hogy sikerül Iránt tárgyalóasztalhoz ültetni. A két utóbbi ország jelezte: csak akkor hajlandó - a tervezetben szereplőnél enyhébb - intézkedések elfogadására, ha Teherán elutasítja a tárgyalást.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy- Britannia és Németország nagykövetei a Washington által köröztetett biztonsági tanácsi határozatról tárgyaltak az amerikai ENSZ-misszión.

Li Pao-tung kínai nagykövet arról beszélt: fontos egyeztetések folynak, amelyek a diplomáciai megoldásra összpontosítanak. Vitalij Csurkin, Oroszország nagykövete úgy fogalmazott, "jó tárgyalást" vár, de hozzátette, "egy ideig"" el fognak tartani az egyeztetések.

A szóban forgó, az Egyesült Államok által kezdeményezett határozattervezet egyebek között új intézkedéseket tartalmaz iráni bankok ellen, teljes fegyverembargót és az iráni kereskedelmi hajózás elleni keményebb lépéseket javasol. Washington ezenkívül lépéseket sürget az Iszlám Forradalmi Gárda tagjai ellen, és tilalmat rendelne el az iráni energiaszektorbeli új beruházásokra.

Kína azonban - amelynek Irán a harmadik legnagyobb olajszállítója - egyértelműen ellenzi az energiaszektorra vonatkozó korlátozásokat, az amerikai javaslatnál sokkal gyengébb szankciókat támogatna. Moszkva ugyan Pekingnél szívesebben "odasózna" Teheránnak, de nem ért egyet a kemény amerikai tervezettel.

Egy, a tárgyalásokhoz közeli ENSZ-diplomata 25-30 százalék esélyt adott arra, hogy a partnerek már áprilisban megegyezésre jutnak a szankciók ügyében. Diplomáciai források szerint annak kicsi az esélye, hogy a BT májusban fogadja el a határozatot, akkor ugyanis Libanon fog elnökölni a testületben, és a libanoni kormány része az Irán által támogatott Hezbollah radikális síita szervezet.

Így a legvalószínűbbnek a június látszik az Irán-ellenes határozat elfogadásához. Azután ugyanis, hogy a BT öt állandó tagja megegyezik a szövegről, még további hetekre lehet szükség a tíz nem állandó taggal való egyeztetésekre. Utóbbiak közül három - Libanon, Törökország és Brazília - már jelezte, hogy esetleg nemmel szavaz vagy tartózkodni fog.

A címlapról ajánljuk