eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Karadzic-per: a mellkasára vésett kereszttel mutatta be a szerbek kegyetlenkedéseit a tanú

Több hónapos késlekedés után kedden megkezdődött a vád tanúinak meghallgatása Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető perében. Az első tanú a mellkasára vésett kereszttel bizonyította a hágai törvényszéknek, hogy milyen kínzásoknak volt kitéve a szerbek fogságban.

Ahmet Zulicot 1992 júniusában tartóztatták le szerb rendőrök a Bosznia észak-nyugati részén található Sanski Most városának túlnyomórészt muzulmánok lakta részén. Öt hónapos bebörtönzése alatt többször megverték, éheztették és arra kényszerítették, hogy végignézze rabtársai kivégzését.

A 2008-ban elfogott Radovan Karadzic, akit egyebek között a szarajevói és a srebrenicai népirtásért tesznek felelőssé, hazugsággal vádolta meg a tanút, aki erre válaszul kigombolta az ingét és a csupasz mellkasán mutatta meg a keresztet, amit a bőrébe véstek.

A saját magát védő vádlott kérdéseire szemlesütve válaszoló 62 éves muzulmán férfi elmondta a bíróságnak: 35 kilót fogyott fogva tartása alatt, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy lerokkant.

Nagyon gyakran vannak rémálmaim. Sokszor álmodom azokról az emberekről, akiket mellettem öltek meg - mondta a megtört férfi.

A tanúk között a békeközvetítésben részt vevő diplomaták, újságírók és történészek is megjelennek majd a Karadzic-perben. A vádnak összesen 300 bírósági óra áll rendelkezésére, hogy bebizonyítsa a volt boszniai szerb vezető bűnösségét.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×