eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az ETA kész a politikai változásra, de nem teszi le a fegyvert

A Baszk Haza és Haladás (ETA) szeparatista szervezet vasárnap bejelentette, hogy "kész a változásra", de ezúttal sem közölte, hogy letenné a fegyvert.

A Gara című baszk újságban megjelent közlemény nem tér ki a Párizs környéki Dammarie-les-Lys településen feltételezett fegyveresei részvételével kedd este történt lövöldözésre sem, amelynek során egy francia rendőr meghalt.

Az ETA a baszk nyelven kiadott, a Gara által spanyolra fordított nyilatkozatban hangsúlyozza: kész megtenni a szükséges lépéseket a politikai változás útján.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott ETA a közleményben leszögezi: kész a baszk konfliktus konszenzusos megoldására oly módon, hogy a baszk állampolgárok mindenfajta korlátozás és külső beavatkozás nélkül dönthessenek jövőjükről.

A nyilatkozat feltehetően válasz a szervezet politikai szárnyának, a Batasunának a felszólítására, amely az erőszak beszüntetésére próbálja rábírni az ETA-t. A spanyol igazságszolgáltatás által 2003-ban betiltott mozgalom február közepén "demokratikus folyamatot" és "teljes erőszakmentességet" szorgalmazott.

"Ennek a demokratikus folyamatnak mindenféle erőszak nélkül kell folynia. (...), vagyis az ETA fegyveres tevékenysége, valamint állami erőszak és beavatkozás nélkül" - fejtette ki Rufino Etxeberría, a Batasuna vezetője.

A vasárnapi közleményben az ETA nem tesz említést arról, hogy letenné a fegyvert, vagy véget vetne a merényleteknek. Ehelyett leszögezi: továbbra keményen harcolni akar a Baszkföldért. "Nem állunk meg, amíg ki nem vívtuk a szabadságot" - áll a közleményben.

A madridi szocialista kormány, továbbá a spanyol politikai pártok a fegyverek letételét követelik az ETA-tól.

Szakértők szerint az ETA nagyon meggyengült az ismételt rendőrségi akciók következtében, amelyek során több mint 30 tagját vették őrizetbe az év eleje óta.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA, amelynek több mint 40 év alatt 829 halottat követelő támadásokat tulajdonítanak, 2009 augusztusa óta nem hajtott végre merényletet Spanyolországban.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×