eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A holokauszt áldozataira emlékezni emberiségi feladat"

Az auschwitzi náci haláltábor felszabadulásának 65. évfordulója alkalmából rendeztek emlékünnepséget szerda délután a lengyelországi Oswiecimben, a tábor helyszínén. Az ünnepség a tábor szirénáinak megszólalásával vette kezdetét.

A túlélők, őket kísérő gyerekeik és a nácik által megölt milliók előtt tisztelgők Auschwitz (Oswiecim) és a szomszédos Birkenau (Brzezinka) barakkjai és őrtornyai között járkáltak.

A Birkenauban tartandó fő megemlékezésen a lengyel vezetőkkel együtt részt vesz Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, s részt vesz. Ott lesz mintegy 150 egykori auschwitzi fogoly, és számos politikus, beszédet mond három volt fogoly, továbbá Lech Kaczynski lengyel államfő, Netanjahu, Andrej Furszenko orosz oktatási miniszter és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke.

Nicolas Sarkozy francia államfő a holokauszt áldozataira való emlékezés kötelességéről szólt szerdán az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 65. évfordulóján.
Lech Kaczynski lengyel elnökhöz intézett levelében pedig jelezte: Franciaország támogatja a zsidó nép ellen elkövetett népirtás emlékének megőrzésére indított valamennyi kezdeményezést.

Mose Kantorhoz, az Európai Zsidó Kongresszus elnökéhez írt üzenetében Sarkozy azt hangsúlyozta, hogy a holokauszt áldozataira emlékezni "emberiségi feladat".

Peresz Berlinben

A soá áldozataira emlékezett, de a jövő vízióját is vázolta a holokauszt emléknapja alkalmából a német parlamentben mondott beszédében az izraeli államfő.

A Bundestag 1996-ban az akkori államfő, Roman Herzog kezdeményezésére nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját. A parlament azóta minden évben emlékezik a nemzetiszocializmus áldozataira, de izraeli elnök első ízben szólalt fel a németországi holokauszt-emléknapon.

A 86 éves Peresz a holokauszt egyik legfőbb tanulságaként említette: a világ soha többé tűrheti el azokat a vérszomjas diktátorokat, akik demagóg álarc mögé rejtőznek, és közben gyilkos jelszavakat hangoztatnak. Szavai szerint a náci rezsim által elkövetett bűncselekményeknek örök figyelmeztetőül kell szolgálniuk az élet szentségével, az egyenjogúsággal, a szabadsággal és a békével szembeni kötelezettségre.

Héber nyelven elhangzott beszédében az államfő - akinek kíséretében több holokauszt-túlélő is volt - felhívta a figyelmet arra: mind kevesebb az élő tanú, egyre kisebb azoknak a száma, akik túlélték a gettókat, a munka- és a koncentrációs táborokat. De a világ több országában - köztük Németországban is - élnek még az egykori bűnösök közül - emlékeztetett Peresz, utalva annak szükségességére, hogy mielőbb bíróság elé állítsák valamennyiüket. Az elnök szerint nem a bosszú a cél, hanem az, hogy a mai fiatalok is tudják, hogy mi történt az akkori időkben.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×