eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Német alkotmányjogászok szerint a televízió nem lehet a politika zsákmánya

A közszolgálat rádió, illetve televízió nem lehet a politika zsákmánya - hangsúlyozták vasárnapi közös felhívásukban német alkotmányjogászok.

A rendkívülinek számító felhívás a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című konzervatív újság címoldalán jelent meg, és abban 35 ismert alkotmányjogász a legnagyobb német, illetve európai közszolgálati televízió, a ZDF főszerkesztőjének személye körül kirobbant botrány kapcsán arra figyelmeztetett, hogy Németországban veszélybe került a sajtószabadság.

A nyílt levél címzettje Roland Koch, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető politikusa, Hessen tartomány kormányfője. Koch a ZDF televíziót felügyelő és személyi kérdésekben döntő kuratórium elnökhelyettese, aki ellenzi a hivatalban lévő főszerkesztő, Nikolaus Brender mandátumának meghosszabbítását. A politikus a nyilvánosság előtt a televízió nézettségének visszaesésére hivatkozott, ténylegesen azonban Brender ellen állítólagos baloldalisága a vád.

Az alkotmányjogászok felhívásukban felhívták a figyelmet arra, hogy a Roland Koch által a főszerkesztő személye ellen, illetve a hivatalából történő eltávolítása érdekében indított kampány ellentétben áll az alkotmánnyal. Úgy ítélték meg: mindezzel veszélybe került az az alaptörvényben rögzített alapelv, amely elutasítja a politika beavatkozását a közszolgálati média működésébe. A levél aláírói között olyan alkotmányjogászok vannak, akik a többi között Németországot képviselik a különböző nemzetközi bírói testületekben vagy esélyesek az alkotmánybíróság hamarosan betöltésre váró posztjára.

Nikolaus Brender több mint nyolc év óta - általános vélekedés szerint pártatlanul - végzi főszerkesztői tevékenységét. Ennek ellenére Roland Koch arra törekszik, hogy megakadályozza a hivatalban lévő főszerkesztő 2010 márciusában lejáró mandátumának meghosszabbítását. Az erről dönteni hivatott kuratórium pénteken ül össze, és a kereszténydemokrata politikus állítólag többség kialakításán munkálkodik Bender menesztése érdekében. A 67 tagú testületben többségben vannak a konzervatív CDU/CSU küldöttei. A ZDF intendánsa, azaz első számú vezetője, Markus Schächter ugyanakkor a leghatározottabban kiállt a főszerkesztő mellett.

A közelmúltban a ZDF legnevesebb újságírói nyílt levélben vállaltak szolidaritást a televízió főszerkesztőjével, azt hangoztatva, hogy a testületbe delegált CDU/CSU tagok nyomása a "pártok veszélyes mértékű" beavatkozásáról tanúskodik. A távolságtartás a pártoktól, a függetlenség megőrzése alapvető követelmény - szögezték le az újságírók, akiket szolidaritásukról biztosítottak más német televíziók vezető munkatársai is.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×