eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai Gordon: "Magyarország már a konszolidáció útján van"

A gazdasági válságkezelésről és a pécsi vízmű ügyéről beszélt Bajnai Gordon a Le Figaro című napilapban kedden megjelent interjúban. A konzervatív francia újság előző napi párizsi látogatása kapcsán kérdezte a miniszterelnököt.

Bajnai Gordon a lapnak kifejtette: azért kellett elindítani az utóbbi tíz évben halogatott reformokat, mert a válság kezdete óta Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg. Az ország számára elsősorban az lett volna veszélyes, ha nem fegyelmezett gazdaságpolitikát folytat és nem teljesíti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval kötött megállapodásokat - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Emlékeztetett arra, hogy múlt év októbere és április között a forint jelentősen vesztett értékéből, s ez az egész ország számára kockázatot jelentett, miután 1,7 millió magyar rendelkezik devizahitellel.

Jelenleg Magyarország azonban már a konszolidáció útján van: a forint fél év alatt 15 százalékot erősödött, a GDP-arányos államháztartási hiánycél 2009-re 3,9, jövőre pedig 3,8 százalék. Az elemzők 2011-től 3-4 százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre, amely lehetővé tette a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentést 7 százalékra.

A miniszterelnök kitért arra, hogy a magyar bankrendszer - amely nyolcvan százalékban nemzetközi pénzintézetek ellenőrzése alá tartozik - szilárdnak mutatkozott, s nem kapott olyan támogatást, mint a brit vagy a francia bankok. Az egyetlen gondot a devizahitelek jelentették, de a forint stabilizálására megtett erőfeszítéseknek köszönhetően a kockázat mára jóval kisebb lett - tette hozzá.

A pécsi vízmű körül kialakult vita kapcsán Bajnai Gordon megjegyezte, hogy elsősorban egy ellenzéki irányítású önkormányzat és a Suez csoport közötti ügyről van szó, s a magyar kormánynak nincsenek közvetlen eszközei beavatkozni abba. A miniszterelnök megismételte a lapban, hogy az önkormányzat vízközművel kapcsolatos eljárása jogi szempontból aggályos, viselkedésére nézve otromba, következményeit tekintve pedig az egész ország számára veszélyes precedenst teremt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország sokat köszönhet a francia befektetőknek, akik 60 ezer munkahelyet teremtettek az országban, valamint megerősítette a Le Figarónak: közvetítést ajánlott a felek között a pécsi ügyben, mert Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ez a sajnálatos ügy rossz fényt vessen az ország imázsára.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×