eur:
389.2
usd:
363.72
bux:
68263.41
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mondjon le a főnök, ha öngyilkosok lesznek az alkalmazottjai!

A francia távközlési vállalat elnök-vezérigazgatójának lemondását követelik a szakszervezetek, valamint az ellenzéki szocialista párt parlamenti képviselői, miután a cég egy újabb alkalmazottja vetett véget az életének. Másfél éven belül ez a huszonnegyedik öngyilkosság a társaságnál, és az utolsó három tragédia az elmúlt nem egészen egy hónap alatt következett be.

Az utolsó eset két napja történt, akkor a France Telecom egy kelet-franciaországi telefonos ügyfélszolgálatán dolgozó 51 éves férfinél telt be a pohár, és egy völgyhídról a mélybe vetette magát. Feleségének hátrahagyott búcsúlevelében azt írta: nem bírta tovább a munkahelyén kialakult légkört.

A történtek miatt még feszültebbé vált a csúcsvezetés és az alkalmazottak közötti viszony: több városban spontán sztrájkot szerveztek, a tragédia helyszínére érkező elnök-vezérigazgatót pedig nemes egyszerűséggel kifütyülték a dolgozók.

Az elmúlt másfél év alatt ez volt egyébként az első eset, hogy Didier Lombard személyes érdeklődést mutatott beosztottai kétségbeesése iránt, korábbi megnyilatkozásai inkább a teljes részvétlenségről tanúskodtak, egy alkalommal például "öngyilkossági divatról" beszélt. És bár az elnök-vezérigazgató a tragédiák miatt két hete már találkozott a munkaügyi miniszterrel, csütörtök reggelre a gazdasági tárca vezetője is magához hívatta. Christine Lagarde a France Info rádiónak nyilatkozva azt mondta, személyes tájékoztatást kér arról, hogy a cég mit tesz a vállalaton belüli munkalégkör javítására.

Az eddigi lépésekkel ugyanis a szakszervezetek teljesen elégedetlenek. Az igazgatóság csupán annyit ígért meg az elmúlt napokban, hogy október végéig leállítanak minden "erőltetett áthelyezést" - amellyel egyébként közvetett módon elismerték, hogy valóban létezik ez a "vállalatszervezési módszer" a France Telecomnál -, az érdekvédők azonban legalább az év végéig meg akarják hosszabbíttatni a moratóriumot.

Ez utóbbiak attól az időközben felállított munkacsoporttól sem várnak eredményt, amelynek az lenne a feladata, hogy "meghallgassa" a kétségbeesés szélére kerülő alkalmazottakat. A módszerek megváltoztatása nélkül bármikor bekövetkezhet egy újabb tragédia - állítják, hangsúlyozva, hogy a legutóbb öngyilkosságot elkövető kollégájuk is bejelentkezett a munkaügyi orvoshoz, de egy nappal a vizsgálat előtt mégis elkövette végzetes tettét.

"Igényes mészáros"

Az elnök-vezérigazgató egyelőre élvezi a kormány bizalmát, ami lényeges elem, hiszen az állam 27 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az öt éve privatizált cégben, ha azonban mégis megvonnák tőle a támogatást, úgy Didier Lombard valószínűleg nem egyedül, hanem a jobbkezének tekintett Louis-Pierre Wenès-szel együtt fog távozni. A baloldali Le Nouvel Observateur hetilap által készített riport szerint ugyanis a France Telecomnál ez utóbbit tartják leginkább felelősnek a rendkívül feszült légkör kialakulásáért.

Nagy részben a 60 éves, amúgy "mészárosnak" is nevezett menedzsernek köszönhető, hogy a cég korábbi elképesztő eladósodottságát sikerült megszüntetni, ám a feladatot a korábban gazdasági tanácsadó társaságoknál dolgozó Louis-Pierre Wenès - beosztottai szerint legalábbis - különös érzéketlenséggel hajtotta végre.

"Számára az emberek nem jelentenek többet egyszerű számoknál" - jellemezték hozzáállását a Le Nouvel Observateurnek a cég egykori munkatársai, az érintett viszont úgy véli, mindössze "igényes" vállalatvezetési módszereket alkalmaz. Ennek egyik lényeges eleme - saját bevallása szerint - az, hogy "folyamatosan nyomás alatt tartja" munkatársait.

Bárhogyan is alakuljon a két csúcsvezető sorsa, az bizonyos, hogy eddigi technikájukon nem csupán a beosztottakra való tekintettel kell változtatniuk: a gazdasági elemzők szerint ugyanis a történtek máris komoly károkat okoznak a társaság imázsának.

A változás egyébként bizonyos értelemben már elkezdődött, a France Info értesülése szerint a távközlési vállalat egy olyan új székházat épít Párizsban, ahol a tervek szerint lehetetlen lesz öngyilkosságot elkövetni: az ablakokat ugyanis nem lehet majd kinyitni, és a tetőtéri teraszt is lezárják az alkalmazottak elől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×