eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Bevásárlókocsival kémkedtek: Fidel Castro szerint nevetséges a vád

Fidel Castro volt kubai elnök szerint nevetséges mese, hogy egy washingtoni házaspár Kubának kémkedett. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma azonban másképp gondolja. A titkos információt bevásárlókocsik cseréjével adták át a kubaiaknak.

Walter Kendall Myers nyugalmazott állami hivatalnokot és feleségét pénteken tartóztatták le az FBI akciójának keretében, pár nappal azután, hogy az Amerikai Államok Szervezete feloldotta a szigetországot 1962 óta sújtó embargót. Azzal gyanúsítják őket, hogy harminc éven keresztül továbbítottak titkos információkat Kubának. A hetvenes éveiben járó pár akár húsz év börtönt is kaphat.

Fidel Castro cikket írt az esetről, és ebben úgy fogalmaz, kémkedési komédiáról van szó. Hozzátette: 1995-ben találkozott a Myers-házaspárral Mexikóban, de ez nem volt több, mint bármely más alkalom, amikor amerikaiakkal futott össze a legkülönfélébb okok miatt, életében több ezerszer.

A BBC havannai tudósítója, Michael Voss azonban úgy látja, Castro kétértelműen fogalmaz arról, hogy a vádak igazak-e. Ahogy a nyugalmazott diktátor írta: mindenki, aki megpróbálta védeni Kubát "az amerikai adminisztráció által szervezett terroristaakcióktól és bérgyilkosságoktól", azok "a világ minden elismerését megérdemlik".

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma szerint 1978-ban lépett velük kapcsolatba a kubai titkosszolgálat, és ettől kezdve szolgáltattak a szervezetnek információkat. Myers egy zöldségesnél, a bevásárlókocsik cseréjével adta át az információkat.

A 82 éves Fidel Castro 2006 júliusa nem lépett a nyilvánosság elé, és 2008 februárjában adta át a hatalmat testvérének, Raúlnak. A cikkei azonban gyakran megjelennek az állami sajtóban.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×