eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Észak-Korea: Dél-Korea lépése hadüzenet, vége a fegyverszünetnek

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti Dél-Korea csatlakozását a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez (PSI) - közölte szerdán a kommunista ország hadserege.

A közlemény, amelyet a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség ismertetett, hangsúlyozza: Phenjan a továbbiakban nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1953-ban megkötött fegyverszüneti megállapodást, miután az Egyesült Államok "beléptette dél-koreai bábjait" a kezdeményezésbe.

Egyúttal figyelmeztetett: azonnali "kemény katonai lépéseket tesz", ha Dél-Korea a PSI-re hivatkozva feltartóztat vagy megpróbál átkutatni észak-koreai hajókat. Ennek kapcsán hangsúlyozta: nem garantálja a jövőben a nyugati partjaihoz közelítő hajók biztonságát.

"Akik provokáltak bennünket, azoknak könyörtelen és elképzelhetetlen büntetéssel kell szembenézniük. Az imperialisták és a Ri Mjong Bak (dél-koreai elnök) körüli árulók hadiállapotba taszították a Koreai-félszigetet" - áll a kommünikében.

Szöul kedden jelentette be csatlakozását a PSI-hez, válaszul a hétfői észak-koreai rakétakísérletre. Korábban csak megfigyelői státussal rendelkezett a szervezetben, hogy ne ingerelje az északi szomszédot.

A hivatalosan egymással ma is hadiállapotban lévő két ország kapcsolata különösen feszültté vált, azóta, hogy 2008 februárjában Ri Mjong Bak lett Dél-Korea elnöke. Az új államfő, szakítva elődei békülékeny megközelítésével keményvonalas politikát folytat Észak-Koreával szemben, és a Phenjannak nyújtott segélyeket attól teszi függővé, hogy Észak-Korea kézzelfogható előrelépéseket tesz-e az atommentesítés terén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×