eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Watergate-botrány: veszni hagyták az elnök lemondását hozó információt

A világ talán sosem ismerte volna meg Bob Woodward és Carl Bernstein, a Watergate-botrány kirobbantóinak nevét, ha két kollégájuk utánajár egy fülesnek. Richard Nixon amerikai elnök piszkos trükkjeiről ugyanis először nem a Washington Post, hanem a The New York Times újságírói tudtak.

Hiába kaptak fülest Richard Nixon elnök "piszkos trükkjeiről", nem jártak utána a The New York Times újságírói, az ügyet pedig végül a Washington Post zsurnalisztái göngyölítették fel. E lapba írt most cikket Robert Smith, az egykori washingtoni tudósító, amelyben elárulta: 1972. augusztus 16-án magától az FBI akkor főnökétől, Patrick Graytől tudta meg, hogy különös politikai játszmák zajlanak a színfalak mögött.

Robert Smith épp az utolsó napját töltötte a Washington Postnál, amikor jó barátjával, az FBI-vezérrel ebédelt, és rájött, hogy hatalmas sztoriba tenyerelt. "Azt mondta, az igazságügyi miniszter is részt vett a nyomok eltüntetésében, mire megkérdeztem: milyen magas szintre vezet ez? Egészen az elnökig? Õ meg csak ült és nézett rám, de nem szólt. A tekintete válaszolt" - magyarázta az egykori újságíró.

Amint hazaért, Smith azonnal felhívta lapja egyik szerkesztőjét, Robert Phelpst. "Túl izgatott voltam, fel-alá járkáltam a szobában" - emlékezett vissza. A szerkesztő végighallgatta, jegyzeteket készített, és rögzítette is a beszélgetést... aztán a dolog annyiban maradt.

Phelps röviddel a beszélgetés után egy hónapra Alaszkába utazott - a kiruccanásnak talán köze volt a történtekhez -, a hetvenes évek közepén pedig a Boston Globe-hoz szerződött. Smith másnap kilépett az újságtól és jogászhallgató lett; sose foglalkozott többé újságírással, de mint mondta, sokat gondolkodott azon, kollégája miért nem használta fel a tőle kapott információt.

A történteket aztán Bob Woodward és Carl Bernstein hozta nyilvánosságra a Washington Post hasábjain. Az ő értesüléseik a sajtótörténet legjobban titkolt informátorától, Mélytoroktól származtak, akit végül három évvel ezelőtt lepleztek le. Mélytorok - valódi nevén Mark Felt - Patrick Gray helyettese volt az FBI-nál.

Robert Smith azután hozta nyilvánosságra a különös történetet, hogy volt kollégája megjelentette memoárjait, a kötet megírásához pedig Smithtől is segítséget kért. A már visszavonult szerkesztő azt állítja, nem emlékszik pontosan, mi történt, de valószínűleg az ő hibája, hogy a Times nem harapott rá a sztorira.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×