eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szlovák nagykoalíció szoríthatja ki a magyar képviselőket Nyitra megyéből

A Nyitra megyei magyar képviselők petícióval tiltakoznak a választási körzetek átrajzolása ellen. Hétfőn kerül a Nyitra megyei képviselők elé az Érsekújvári járás lakosainak petíciója.

A petíciós bizottságot a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) három képviselője alkotja. A tiltakozást 5844-en írták alá, amelyben elsősorban az ellen emelik fel a hangjukat, hogy megszűnne az egységes érsekújvári körzet, ami helyett egy újvári és egy párkányi kerülne kialakításra. A változást a szlovák nagykoalíció (Smer-SD, ¥S-HZDS, KDH, SDKÚ-DS) még tavaly június 30-án jóváhagyta - írja a Bumm.sk.

Az MKP képviselői a választási körzetek átrajzolása mögött politikai szándékot látnak, amelynek célja kiszorítani a magyar képviselőket a megyei testületből. Szigeti László szerint az MKP-nak az új rendszer szerint a járásban csupán három mandátum megszerzésére van esélye, mégpedig a párkányi körzetben, ahol többségben élnek a magyarok. Az északi részben 85 százalékban már szlovákok élnek, ezért a magyaroknak egy külön térség kialakítása esetén nincs esélyük a bejutásra. Jelenleg az MKP-nak 5 képviselője van az egész újvári körzetből, a korábbi választási ciklusban 11 képviselője volt.

Az MKP kérte a testületet a márciusi ülésen, hogy foglalkozzon a petíciós kéréssel, azonban a javaslatot egy szavazat híján nem fogadták el. Azóta a petíciót átvizsgálta a Nyitra Megyei Hivatal, amely megállapította, hogy minden jogi követelménynek megfelel. A mostani esetben az anyagot a megye főispánja, Milan Belica terjeszti be, aki eddig sem tagadta, hogy a választási körzetek megváltoztatása mellett van.

Szigeti László a Bummnak elmondta, borúlátó a szavazást megelőzően, mivel a két független képvselő támogatásán kívül csak a HZDS mutatkozott nyitottnak a javaslatuk támogatására, azonban már ők is hátrálni látszanak. Valószínűnek tűnik, hogy újra a két részre osztott választási körzet koncepciója kerül elfogadásra, és a novemberi megyei választásokon már az új rendszer alapján kell megmérkőzniük a magyar jelölteknek - tette hozzá Szigeti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×