eur:
390.71
usd:
366.42
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Sarló-kalapácsos lobogókkal és Lenin-szobrokkal ünnepelnek Ukrajnában

A kelet-ukrajnai Luhanszk megye két településén is Lenin-emlékművet avattak szerdán, a világproletariátus egykori vezérének 139. születésnapján.

Novoszvitlivka faluban Vlagyimir Iljics Lenin korábban megrongált szobrát állították helyre és avatták fel. A proletárvezér másik emlékművét Pancsekove településen leplezték le, ahol a szovjet időkben sem állt Lenin-szobor - közölte Makszim Csalenko, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) Luhanszk megyei bizottságának titkára az UNIAN hírügynökséggel.

Mint a kommunista párttitkár elmondta, a pancsnkovói Lenin-emlékmű felállítását a helyi tanács (közgyűlés) testülete javasolta a kommunistáknak. A megfelelő szoboralak keresését még januárban elkezdték, s miután megtalálták, a felavatás előtt restaurálták - tette hozzá.

A Luhanszk megyei tanács a kommunista képviselők indítványára a napokban döntést hozott arról, hogy a megye területén idén szovjet zászlók kitűzésével emlékeznek meg május 9-én a győzelem napjáról. Ez azt jelenti, hogy minden középületen az ukrán állami lobogó mellett ott lesz a sarló-kalapácsos vörös zászló.

Ugyancsak szovjet lobogóval ünnepli - kommunista kezdeményezésre - a győzelem napját a Csernyihiv megyei Priluki város, és hasonló döntés elfogadására készül a napokban Zaporizzsja megye is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×