eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Milyen recesszió? Bizarr álmunkák a gazdasági válság közepén

A recesszió Nagy-Britanniát sem kíméli, mégis a városi tanácsok bizarrabbnál bizarrabb munkákat ajánlanak - természetesen az adófizetők pénzéből.

Diszkóban görkorcsolyaedző, fogkefe használatát tanító tanácsadó, kardvivő - ilyen és ehhez hasonló álmunkákra szerződtetnek embereket az önkormányzatok Britannia-szerte. A különös és feleslegesnek tűnő állások kapcsán a brit Adófizetők Szövetsége éles kritikát fogalmazott meg.

A szervezet elnöke szerint az elmúlt években óriási divatja lett ezeknek az állásoknak. "A legtöbb ilyen munka egész egyszerűen nevetséges, de komoly pénzügyi hatásuk van az adófizetőkre nézve. Az utolsó dolog, amire szükségünk van a recesszió kellős közepén, hogy több száz álmunkást fizessenek ki az adófizetők pénzéből" - tette hozzá Matthew Elliott.

A lavinát a The Sunday Times indította el azzal, hogy az adatok közzétételének szabadságára hivatkozva benyújtotta a városi tanácsokhoz a kérelmet: tegyék közzé, milyen típusú munkában foglalkoztatják alkalmazottaikat. Összesen 118 tanács küldte el adatait az újság szerkesztőinek, akiknek számításai szerint a bizarrnak tűnő álmunkák évi 800 ezer fontot (közel 270 millió forintot) jelentenek az adófizetőknek.

Newcastle upon Tyne bizonyult a legnagyobb álmunka foglalkoztatónak, hiszen rendes fizetést ad egy szoptató koordinátornak és egy komposztáló felügyelőnek - utóbbi évi 23470 fontért (közel nyolcmillió forintért) vezet egy olyan létesítményt, ahol a kerti szemetet komposztálják.

Az önkormányzat egyik "legváltozatosabb" munkáját valószínűleg az a félállású kard- és jogarhozódó kapta, akinek feladata, hogy a városi ünnepélyeket a polgármestert segítse. A szóban forgó városi vezető egyébként négy sofőrt is alkalmaz.

Igen különösnek mondható Falkirk tanácsa is, amely részmunkaidőben foglalkoztat egy fogkefe asszisztenst, aki az óvodásokat tanítja a helyes fogmosás technikájára. Skóciában a glasgow-i adófizetők pénzéből finanszírozzák az utcai mediátor fizetését, aki az utcán kószáló tinédzserekkel próbál szót érteni, de foglakoztatnak egy eldobott rágógumikat takarító munkást is.

Stoke-on-Trent önkormányzata több zongoristát is alkalmaz, Windsorban és Maidenheadben pedig a diszkóban minden szombat estére egy görkorcsolyaedzőnek biztosítanak munkát és fizetést.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×