eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A britek nyáron bevezetik az eurót

Több népszerű angliai nyaralóhely is úgy döntött, hogy a nyári csúcsszezonban a font helyett az európai fizetőeszközt fogadják el, ezzel is elősegítve a turizmus fellendítését.

Két népszerű tengerparti üdülőhely, Bournemouth és Poole illetékesei jelentették be, hogy a pihenni vágyó turisták ne csak angol fontot, hanem eurót is hozzanak magukkal, ugyanis a nyári szezonban az európai fizetőeszközt vezetik be több szállodában, apartmanban és üzletben is.

A font sterling jelentős gyengülése után a Dorset vidéki nyaralóüzemeltetők többsége beleegyezett abba, hogy egy az egy váltási arányban vezeti be a hivatalos uniós fizetőeszközt. Mint ismeretes, Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, de már évek óta vita folyik arról, hogy a szigetországban is bevezessék-e az európai pénzt.

A dorseti üdülőövezetben csodákat várnak az eurótól, amely vonzóbbá teheti a külföldiek számára a helyet, és arra ösztönözheti a brit turistákat is, hogy vegyék elő és költsék el a korábbi nyaralásból megmaradt euróikat.

"Bár reménykedünk abban, hogy a gazdasági válságnak hamar vége lesz, a fellendülés egészen biztosan nem kezdődik el a nyári főszezonra" - indokolta a váratlan lépést Bournemouth turisztikai vezetője. Eddig nagyjából húsz vállalkozás egyezett bele az euró elfogadásába, amely szakértők szerint akár 10 millió font (három milliárd forint) profitot is hozhat a helyi gazdaságnak. A szerződés értelmében ezek a vállalkozások csak eurót fogadnak el, de a visszajárót fontban és pennyben kapják a vásárlók.

Az euróval való fizetés nem újdonság a szigetországban, ahol januárban a Somerset grófságban található Dunster város vezetői döntöttek úgy, hogy elfogadják el az uniós fizetőeszközt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×