eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Obama videót küldött Teheránba - Irán inkább a szankciók feloldását várná

A kapcsolatok javítására szólította fel Iránt Barack Obama amerikai elnök videóüzenetében. Teheránban üdvözölték a gesztust, de azt mondták, Amerika előbb oldja fel a gazdasági és pénzügyi szankciókat.

Barack Obama tisztában van a tömegmédia befolyásával - a napokban ezt kétszer is bizonyította. Először megjelent Jay Leno közkedvelt közéleti talk-show-jában az NBC televízióban, és viccelődött a házigazdával, komolyabb gesztus azonban az, hogy videoüzenetet küldött Irán vezetőinek, amelyben értésükre adta: eljött az ideje, hogy az egymásra ellenségként tekintő Washington és Teherán rendezze kapcsolatait.

Obama azt mondta: kormányzata eltökélt abban, hogy diplomáciai úton közelítsen egy sor vitás kérdéshez, "hogy építő jellegő viszonyt alakítson ki Irán, az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség között."

Az azonban nem tetszik Teheránban, hogy az országot Obama is burkoltan a terroristák támogatójának tartja, mivel az amerikai elnök azt sürgette: válasszák "a békét a terror helyett."

Obama a diplomáciai nyitásról szóló üzenettel ellentmondani látszik saját vezérkari főnökének, aki szerint Teherán hamarosan létrehozhatja első saját atombombáját. Mike Mullen ellentengernagy, ha nem is mondta ki, de értésre adta: ezt már nem szabad hagyni. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint azonban Teherán egy évre van a bombától, így még van idő a diplomáciára.

Irán továbbra is azt állítja: atomprogramja békés célokat, a lakosság energiával való ellátását szolgálja. Nem hajlandó viszont feladni az atomprogramnak azt a részét, amely katonai célokat is szolgálhat: az urándúsítást.

Obama az iráni újév alkalmából köszöntötte a teheráni vezetőket, méltatta a perzsa kultúrát, egy középkori perzsa költőt is idézett, és partnerséget ajánlott.

Teheránban Ahmedinedzsád elnök egyik tanácsadója válaszolt, és Ali Akbar Dzsavanfekr szerint a szavak helyett tettekre is szükség van, Obamának bizonytania kell, hogy hisz is abban, amit mond. A tanácsadó szerint például először fel kell oldania az Irán elleni pénzügyi és gazdasági szankciókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×