eur:
389.5
usd:
363.39
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A pápa elítélően szólt az abortuszról, még a gyógyküretről is

Az angolai látogatáson tartózkodó XVI. Benedek pápa elítélően szólt pénteken Luandában a művi terhességmegszakításról, s mint kiderült beszédéből, még az egészségügyi küretet is ellenzi.

Az abortusz a társadalom alapjait fenyegeti - vélekedett az angolai elnöki palotában mondott beszédében, amelyben egyébként legnagyobbrészt Afrika fejlődésének kérdéseivel foglalkozott.

Rosszallással említette az afrikai nők jogairól szóló maputói jegyzőkönyvet is, amelynek 14. cikke felszólítja az afrikai kormányokat, hogy engedélyezzék az orvosok általi művi terhességmegszakítást, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, illetve ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, testi-lelki egészségét. A jegyzőkönyv pártolja az abortuszt abban az esetben is, ha a magzat súlyosan károsodott.

"Milyen keserű azok iróniája, akik az egészséggondozás, az anyavédelem rangjára emelik az abortuszt" - mondta konkrétan utalva az Afrikai Unió által 2003-ban elfogadott maputói jegyzőkönyvre, amely kiegészítése az Afrikai Egységszervezet állam- és kormányfői által elfogadott 1981-es afrikai emberi jogi chartának.

A katolikus egyház mindig is ellenezte az abortuszt, de ez az első eset, hogy XVI. Benedek ennyire egyértelműen szembehelyezkedik az egészségügyi kürettel is. A pápa néhány nappal korábban vihart kavart azzal az állásfoglalásával, amely szerint az óvszerhasználat nem megfelelő eszköz az AIDS terjedése elleni küzdelemben, sőt még ront is a helyzeten.

Számos kormány és nemzetközi szervezet nehezményezte a pápai állásfoglalást, leszögezve, hogy a felvilágosítás, a nevelés és a szűrővizsgálatok mellett az óvszerhasználat igenis kiemelkedően fontos az AIDS elleni küzdelemben.

XVI. Benedek pénteken érkezett Angolába, afrikai körútjának második állomására. Ebben a délnyugat-afrikai országban gazdag múltra tekint vissza a katolicizmus: 1491-ben portugál misszionáriusok keresztelték meg itt az első, katolikus hitre áttért hívőket. A marxista forradalom vallásellenessége ellenére igen nagy maradt a hívők száma, a lakosság több mint 60 százaléka katolikusnak vallja magát.

A pápa előbb az ország vezetőivel és diplomatákkal tárgyal, majd angolai püspökökkel folytat megbeszéléseket. A látogatás legnagyobb eseménye a vasárnapi mise lesz. XVI. Benedek hétfőn tér vissza Rómába.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×