eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Románia nem tud CIA-börtönökről saját területén

Románia megküldi az Európai Parlamentnek (EP) a CIA állítólagos romániai börtöneivel kapcsolatos román szenátusi bizottság kivizsgálásának következtetéseit.

A feladattal Mircea Geoanát, a felsőház elnökét bízta meg a testület, amely ezzel az EP elnöke, Hans Gert-Pöttering kérésének tesz eleget - írja az Új Magyar Szó. Az európai politikus Bukarestben február 18-án iktatott levelében igényelt felvilágosítást arról, hogy mit tettek a román illetékesek, ideértve a titkosszolgálatokat is, az EP 2007. február 14-i határozata nyomán, amely feltételezte, hogy több uniós országban, köztük Romániában is CIA-börtönök működtek.

Az EP arra is kíváncsi, hogy a vád kapcsán Romániában történt-e valamilyen "jelentős fejlemény" a kivizsgálás és az igazságügy tekintetében, és azt is tudni szeretné, "volt-e valamilyen következményük az EP idevágó határozatában foglalt ajánlásoknak". Pöttering szerint a tájékoztatást az EP szakbizottságának elnöke, Gerard Deprez kérte arról, hoztak-e újabb intézkedéseket Bukarestben a CIA által végzett illegális fogolyszállítások és fogva tartások kérdésében.

A román parlament felsőháza most szükségesnek ítélte meg azt, hogy a román fél "ismertesse a valós helyzetet". A szenátusi szakbizottság megállapítása szerint Romániának nem voltak és nincsenek arra vonatkozó adatai, hogy az ország területén "a CIA által szervezett állandó vagy mozgó fogvatartási központok" működtek volna - jelentette ki a szenátus háznagya, Ion Chelaru.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×