eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Higgyék el, nem vagyunk Magyarország" - cseh elhatárolódás a Financial Times-tól

A Cseh Nemzeti Bank és a cseh sajtó szerint a Financial Times és a The Economist alaptalanul rossz színben tünteti fel az országot, egy kalap alá véve a térség problémás államaival.

Elhatárolódott a Cseh Nemzeti Bank néhány neves külföldi gazdasági lap - például a Financial Times és a The Economist - írásaitól, mert szerinte félrevezető és lényegében hamis információkat közöltek az utóbbi időben Csehországról.

A Financial Times február 19-én például azt írta, hogy a külföldi bankok 2008 végén 192 milliárd dollárt kölcsönöztek Csehországnak. A hivatalos kimutatások szerint az igazság az, hogy Csehország tartozása a külföldi bankok irányában csak 38 milliárd dollárt tett ki - hívta fel a figyelmet a jegybank.

- A piac nagyon érzékeny. Pontatlan és félrevezető információk közlése válság idején megzavarhatja a befektetőket - mutatott rá Zdenek Tuma, a jegybank kormányzója.

A Lidové Noviny című konzervatív napilap szerkesztőségi kommentárban utasította vissza a külföldi lapok bírálatait. Különösen azt kifogásolta, hogy a külföldi média általánosít és egy kosárba teszi az összes közép- és kelet európai országot, holott azok között lényeges eltérések vannak. "Higgyék el, nem vagyunk Magyarország" - írja a mértékadó újság. Azt javasolja a jegybanknak: hívja meg a külföldi újságírókat Csehországba, hogy azok saját szemükkel győződhessenek meg az igazságról és a valódi helyzetről.

Hasonló szellemben ír a többi országos cseh napilap is.
- A külföldi beruházók általában nem tudnak különbséget tenni, nem tesznek különbséget a közép-európai országok között. Kelet-Európa problémái így Csehországot is a szakadékba ránthatják - mutat rá a Mladá Fronta Dnes. Az újságnak nyilatkozó elemzők viszont azt sem zárják ki, hogy a befektetők részéről szándékos a dolog. "Amikor nagyon erős volt a korona, eurót vásároltak érte. Most pedig euróért veszik meg a koronát" - jegyzete meg David Navrátil, a Ceská Sporitelna elemzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×