eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ellentmondásos demokrácia, konzervatív társadalom

Konzervatívnak és az idegenek iránt bizalmatlannak állítja be a törököket az ország egyik vezető közvélemény-kutató cégének legújabb felmérése. Az adatok szerint a törökök több mint kétharmada soha nem olvasott könyvet és ellenzi a külföldiek ingatlantulajdonlását.

A turisták általában vendégszerető fogadtatásban részesülnek, az országot pedig a legnyugatiasabb iszlám kultúrájú államnak tartják - ennek ellenére egy mostani felmérés szerint a törökök nem szeretik a külföldieket, mélységesen konzervatívok és másodosztályú szerepet szánnak a nőknek.

A Törökországban megbecsült Konda közvélemény-kutató több mint hatezer embert faggatott ki. Úgy találta, hogy 73 százalékuk ellenzi, hogy külföldiek földet vagy ingatlant vehessenek Törökországban. Kilencven százalékuk sohasem töltötte szabadságát külföldön, közel 70 százalékuk szerint a nőknek engedélyt kell kérniük a férjüktől, ha dolgozni akarnak, és közel hatvan százalék szerint a nők csak hosszujjú ruhában léphetnek ki az otthonukból.

Ellentmondásos a törököknek a demokráciához való viszonya is: 88 százalék mondta, hogy az országnak minden körülmény között demokratikusnak kell maradnia, de a válaszadók majdnem fele szerint a hadseregnek be kell avatkoznia, "ha szükséges". A puccsokat kirobbantó katonák ezt többször meg is tették az elmúlt fél évszázadban.

Az ezredforduló elején élénk vita folyt Európában Törökország lehetséges uniós tagságáról, amely mostanra elcsitult. A közvélemény-kutatás most mégis azokat erősítheti meg, akik mindig is a tagság ellen voltak.

Az sem tett jót az ország megítélésének, hogy a török televízió kedden azonnal megszakította a parlamenti közvetítést, amint egy kurd képviselő törökről kurd nyelvre váltott. Ahmet Turk ezzel megszegte a nyelvtörvényt, amely évtizedek után engedélyezte a kurd nyelv használatát, de tiltja azt az állami intézményekben.

A közvélemény-kutatás eredményeit ugyanakkor árnyalja, hogy a 70 milliós lakosú országban egy 6 000-es minta alapján vonták le a következtetéseket. A Guardian című brit lapon kívül a nyugati média nem vette át a hírt, és vitafórumok hozzászólói megjegyzik: az, hogy a törökök többsége nem nyaralt külföldön a szegénységnek is betudható, a szigorú ingatlantörvények elleni vágy dacára pedig jelentős a külföldi ingatlantulajdon például a tengerparti üdülőhelyeken.

Emiatt azonban még nem kellene őket idegengyűlölőnek nevezni - jegyezték meg. Az azonban elismerték, hogy Törökország - különösen a vidék - konzervatív érzelmű.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×