eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fidel Castro visszaköveteli Guantánamót

Hiába akarja bezárni a guantánamói fogolytábort Barack Obama, a katonai bíróság főbírája nem hajlandó elnapolni egy pert és így szembehelyezkedik az új elnök rendeletével. Obama egyik első döntése volt az, hogy 120 napra le kell állítani az eljárásokat, amíg felülvizsgálják a tábor tevékenységét. Közben Fidel Castro volt kubai elnök felszólította Obamát: adja vissza a szigetország keleti csücskében található Guantánamót.

Annak ellenére, hogy világszerte megkérdőjelezték a jogosságát és Obama új amerikai elnök szeretné bezárni a fogolytábort, a guantánamói katonai bíróság vezetője ellenáll az elnöki rendeletnek. A telepen felállított hadbíróság, amely az évek óta fogva tartott úgynevezett "ellenséges harcosok" ügyében indított több év csúszás után pereket, nem akarja leállítani az eljárást egy szaúdi vádlottal szemben.

A vád szerint a férfi szervezte meg a Cole amerikai hadihajó elleni motorcsónakos merényletet, amelyben 9 évvel ezelőtt 17 tengerész halt meg. James Pohl főbíró szerint a hadbíróságot létrehozó törvény a bírák kizárólagos jogává tette, hogy elhalaszthassák a pereket, és Abd el-Rahim ügyének halogatása "sértené a közérdeket".

A Pentagon közben azt állítja, mindenben eleget tesz az elnöki rendeletnek, melynek értelmében 120 napra le kell állítani az összes eljárást. A jogi patthelyzetben az a furcsa helyzet is előállhat, hogy ejtik az el-Rahim elleni vádakat, majd később újra vádat emelnek ellene. A 2002-ben elfogott szaúdi férfi volt az egyik úgynevezett "értékes fogoly", akin a waterboarding néven elhíresült szimulált vízbefojtási technikát alkalmazták - ismerte el a CIA.

Védői szerint fel kell menteni, ahogy az egy másik, hasonlóan kezelt fogoly ügyében történt. Obamának azonban azt is figyelembe kell vennie, hogy több Guantánamóról szabadult fogoly időközben csatlakozott a radikális mozgalmakhoz, például az al-Kaidához.

Közben a kubai forradalom egykori vezetője, a betegeskedő Fidel Castro felszólította Obamát: feltételek nélkül szolgáltassa vissza Guantánamót Kubának. Ha ezt nem teszi meg, akkor megsérti a nemzetközi jogot és arrogáns nagyhatalmi vezetőként viselkedik majd egy ki országgal szemben - mondta. Az Egyesült Államok - egy amerikai törvény értelmében - 1902 óta "meghatározatlan időre" bérli a Guantánamói-öbölt Kubától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×