eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vajon honnan van Ján Slota mesés vagyona?

Feljelentést tett Ján Slota ellen Ondrej Dostál, a parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt elnökhelyettese. A szlovák nemzeti párt elnökét adócsalással vádolják. A magyarellenes kijelentéseket sorozatban gyártó zsolnai politikusnak van sportrepülőgépe, luxusautója, luxusjachtja, egy choppere, horvátországi nyaralója, és most nyitott szállodát. De mindezt miből?

Feljelentést tett Ján Slota ellen Ondrej Dostál, a szlovák parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt elnökhelyettese. A Szlovák Nemzeti Párt elnökét adócsalással vádolják.

Dostál szerint Slota azonban nemcsak adócsalással, hanem biztosítási csalással és más súlyos gazdasági bűncselekményekkel is gyanúsítható. Ezt - számos újságcikkre hivatkozva - azzal indokolja, hogy Slota vagyona sokkal nagyobb, mint amit bevallott. a többletet pedig valószínűleg olyan bevételekből szerezte, amelyek után nem fizetett adót.

A szlovák sajtó már jóideje cikkezik az SNS elnökének mesés vagyonáról, legutóbb a pozsonyi Sme és az Új Szó szentelt nagy figyelmet annak. Az újságírók kiszámították, hogy Ján Slota Zsolna volt polgármestereként és parlamenti képviselőként a rendszerváltástól, tehát 1990-től egészen 2007-ig hivatalosan 13,4 millió koronát, megközelítőleg 136 millió forintot keresett. Ezen kívül több cégben betöltött felügyelőbizottsági tagsága címén további egymillió koronát kaphatott. Vagyonának értéke azonban ennek többszöröse.

Van mit a tejbe...

Slota ugyanis az egyik leggazdagabb politikusnak számít, hisz tulajdonában van egy legalább tízmillió koronát érő sportrepülőgép, egy hatmilliós Bentley Continental GT luxusautó, egy nyolcmilliós luxusjacht, egy méregdrága Honda chopper motorkerékpár, valamint egy háromszobás lakás.

Slota különböző, a hozzá közel álló cégek révén ezen kívül több luxusgépkocsit és lakást, valamint a horvátországi Rab szigetén villát bérel, de sehol sem tüntette fel, hogy mennyiért.

Ráadásul nemrég szállodát nyitott a Zsolnához közeli Rajecfürdőn. Az első házasságából született két fia, valamint fogadott lánya is több cég, valamint számos ingatlan tulajdonosa. A Sme és több más szlovák lap érdeklődésére Slota válasz és számlák bemutatása helyett perrel fenyegette meg az újságírókat.

A Sme cikkírója úgy vélekedik, hogy Ján Slota feltételezhetően csak törtvénytelen eszközök révén juthatott ilyen mesés vagyonhoz. A kormánykoalíció politikusai elzárkóznak a véleménynyilvánitástól, a kormány szóvivője szerint pedig Robert Fico kormányfő nem kíván vizsgálatot indítani, azt viszont továbbra is támogatja, hogy a pozsonyi parlament a lehető legszigoróubb vagyoneredeti törvényt fogadja el.

Hanganyag: Protics János (Pozsony)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×