eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elszalad a német államháztartási hiány

A német pénzügyminiszter még nem is olyan régen az államháztartás tökéletes rendbe hozásával büszkélkedett. A válság hatására azonban valószínűleg háromszor akkora kölcsön felvételére kényszerül jövőre, mint korábban tervezte. Becslések szerint a következő évben legalább 50 milliárd euróval fog növekedni az államadósság.

A német törvényhozás költségvetési bizottságának elnöke óvott az állam mértéktelen eladósodásától. Otto Fricke a Financial Times című lapnak nyilatkozva rámutatott arra, hogy a kormány tervezett segélycsomagját nem számítva az új hitelek összege máris eléri a 30 milliárd eurót, és ha hozzávesszük a kancellár által kilátásba helyezett második konjunktúraélénkítő programot, az államadósság 50 milliárd euróval fog növekedni.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter nemrég még 18 és fél milliárd új adósságot ütemezett be. Így jövőre rekordszintet ér el az új kölcsönök összege és 10 milliárddal fogja meghaladni Theo Waigel volt pénzügyminiszter által 1996-ban mintegy elrettentő példaként emlegetett hitelt.

A német alkotmány értelmében az újabb hitelek nem haladhatják meg az állami beruházások szintjét, azonban a pénzügyminiszter jövőre ennél jóval nagyobb összeget fog igényelni, de erre csak az államháztartásban fellépett rendkívüli helyzetre való hivatkozással nyílik lehetősége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×