eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A brit erők júniusban hagyják el Irakot

Gordon Brown brit miniszterelnök és a brit vezérkari főnök kedden előzetes bejelentés nélkül Bagdadba érkezett és tárgyalt Nouri al-Maliki iraki kormányfővel. Ez után jelentették be, hogy az Irakban állomásozó brit csapatok júliusban kivonulnak az országból.

Gordon Brown bejelentése szerint a két ország szoros kapcsolatban marad a csapatkivonás után is és két-háromszáz tanácsadó folytatja a munkáját Irakban. Jelenleg mintegy 4.100 brit katona szolgál a dél-iraki Bászra tartományban, békefenntartó megbízatásuk a megállapodás szerint május 31-én jár le, és azt ezt követő két hónap során vonulnak ki.

Az iraki kormány elvben kérhetné a brit békeőrzés meghosszabbítását, de erre nem kerül sor. Az sem valószínű, hogy a távozó csapatokat Afganisztánba vezénylik át. Barack Obama szeretné növelni az ott szolgáló szövetséges erők létszámát, de Nagy-Britannia, David Milliband külügyminiszter szerint nem kíván új terheket magára vállalni. 3.800 katonája állomásozik Afganisztánban, és a brit csapatok a közelmúltban érzékeny emberveszteségeket szenvedtek.

Gordon Brown miniszterelnök rámutatott, hogy a brit katonai erők Irakban mind a négy feladatukat teljesítették: hozzájárultak a politikai biztonság megteremtéséhez, a gazdaság talpra állításához, biztosították a bászrai polgári repülőtér zavartalan működését és iraki csapatoknál sikeres kiképző munkát végeztek. Irak 2008 végére gazdasága 10 százalékos növekedésére számít, a tartomány lakossága immár a termelésre összpontosítja erőit és nem robbantásokra.

Amikor a brit békefenntartók 2007-ben átvették Bászra felügyeletét, egy hónap alatt 37 pokolgép robbant, idén novemberben már csak egy. A tartomány békéjének megőrzését a brit kivonulás után amerikai egységek veszik át, melyek az iraki parlament által elfogadott új egyezmény értelmében akár 2011-ig is az országban maradhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×