eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Saját hazájuk foglyaivá válhatnak a szerbiaiak

A parlamenti huzavona miatt megtörténhet, hogy december 31-e után Szerbia polgárainak óriási többsége nem utazhat külföldre. A régi útlevelek ugyanis érvényüket vesztik, az újakból viszont eddig csupán néhány tízezret adtak ki.

A szerb ellenzék, elsősorban a Nacionalista Radikális Párt tagjai szinte teljesen megbénították a parlament munkáját, mivel az ügyrendi szabályzat megsértésére hivatkozva soron kívüli felszólalásaikkal lehetetlenné tették a napirendi pontok megvitatását.

Hétfőn például nem kevesebb mint hatvan szerb radikális képviselő jelentkezett rendkívüli felszólalásra, ezért a házelnök berekesztette az ülést, amelyet később folytattak. Ha ez így megy tovább, félő, hogy nem kerül napirendre annak a rendeletnek a meghozatala, amelynek értelmében 2009 végéig meghosszabbítanák a régi útlevelek érvényességét.

Ha ez nem történik meg, Szerbia polgárainak nagy többsége hazájának foglya lesz, nem hagyhatja el az országot. A legtöbb ott élő még mindig a néhai Jugoszlávia útlevelével utazik külföldre, érvényes, új, biometrikus azonosítóval ellátott okmánya csak néhány tízezer embernek van.

Az új útlevelek kiadása műszaki okok miatt igen lassan halad: a polgárok már éjfélkor sorszámra várnak az okmányirodák ablakai előtt, hogy aztán kérvényezhessék a passzus kiadását.

A szerb parlament elnöke reméli, hogy nem lesz botrány: a következő két hétben sikerül majd napirendre tűzni az ügyet, és megszavazni az útlevelek érvényességének meghosszabbítását. Az ellenzéki és a nacionalista pártok az ülések feltartásával azonban ezt könnyen megakadályozhatják, hozzájárulva ezzel a belső feszültségek fokozásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×