eur:
389.72
usd:
362.77
bux:
68044.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nehéz év elé néz Németország

Berlinben egyik vészjósló előrejelzés a másikat követi. A müncheni IFO intézet a hét elején közel két és fél százalékos visszaesést emlegetett, kedden viszont már a berlini gazdasági minisztérium is úgy vélte, hogy jövőre az össztermék 3 százalékkal marad el az idei szint mögött.

A második világháború óta nem fenyegeti akkora visszaesés a német gazdaságot, mint a jövő esztendő során - ez olvasható ki a berlini gazdasági minisztérium tanulmányából, amelyet a Frankfurter Allgemein Zeitung napilap tett közé. A minisztérium szerint a pénzügyi válság hatására már ez év utolsó negyedében is lelassult a termelés, így reálisnak tűnik, hogy az általános pangás miatt a nemzeti össztermelés 3 százalékkal fog visszaesni.

A tanulmányt a különböző tekintélyes gazdaságkutató intézetek egyre borúlátóbb felméréseire alapozták. Németországban a nemzeti össztermelés csupán 1975-ben, majd 1982-ben és 1993-ban csökkent, de a hanyatlás egyetlen alkalommal sem haladta meg az 1 százalékot. Mindez kihat a fogyasztói magatartásra is. Noha a karácsonyi vásáron még nem igen mutatkozik meg a válság, a nemzeti bank most közzétett jelentése szerint jövőre példátlan takarékossági hullám várható Németországban.

Igaz, már a pénzügyi válság őszi kirobbanását követő hírek hatására is felszökött a félretett összegek aránya, de a nemzeti bank szerint jövőre az átlagkereső a fizetésének nyolcadát fogja takarékba tenni, amire az ország fennállása óta nem volt példa.

A kereslet visszaesése következtében az árak tovább csökkennek majd, így az infláció 2009-ben egy százalék alatt marad, ami gyakorlatilag egyet jelent a reálbérek emelkedésével. Mégis a nemzeti bank nem számol a fogyasztás felszökésével, mert a lakosságon egyre inkább úrrá lesz a munkahely elvesztésétől való félelem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×