eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kubisnak felesleges volt Budapestre utaznia"

A szlovák sajtó nagy teret szentel a hétfői magyar-szlovák külügyminiszteri találkozónak. A pozsonyi Pravda szerint felesleges volt Jan Kubis budapesti kirándulása, mindössze lezárta azon unalmas találkozók sorát, amelyeket a kormányfők, parlamenti elnökök és államfők kényszerítettek magukra.

A kedden megjelent elemzések szerint Göncz Kinga és Jan Kubis hétfői megbeszélésén nem született érdemi közeledés a két ország viszonyában. A Pravda cikkírója leszögezi: a magyar kormány világosan jelezte, hogy továbbra is észben tartja azokat a követeléseket, amelyeket Robert Fico miniszterelnök elutasított, és ezekhez makacsul tartja magát.

Az újságíró úgy véli, hogy nem Budapestnek, hanem a Magyar Koalició Pártjának kellene szorgalmaznia a kisebbségi magyarok megerősödését célzó kérdéseket. Megjegyezte: meg kellene kérdezni Csáky Pált és Duray Miklóst, hogy miért nem közvetlenül Ficóval, miért Gyurcsány Ferenc révén próbálják ezeket az ügyeket megoldani.

A zsurnaliszta szerint a válasz kézenfekvő: azért, mert Csáky és Duray erre nem képesek, Szlovákiában mindketten kétszeresen szigetelt zárkába vannak befalazva. Nem tárgyal velük a kormány, mert mindkettőjüket alantas provokátornak tartja, de nem állnak szóba velük az ellenzéki pártok vezetői sem.

A Pravda cikkírója ebből azt a következtetést vonta le, hogy a Csáky Pál vezette Magyar Koalíció Pártja csődöt mondott mind ellenzéki pártként, mind a magyar kisebbség képviselőjeként.

A többi napilap főleg azt emeli ki, hogy Göncz és Kubis közös díjat talált ki a jobb kapcsolatok megerősítésének érdekében. Az aktuálne.sk hírportál idézi Ján Kubis szavait, aki köszönetét fejezte ki a magyar diplomáciának, amely a pilisszentkereszti Szlovák Ház körül kialakult problémák megoldásánál hatékony segítséget nyújtott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×