eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Robert Fico a félpályás útlezárásokról a magyar-szlovák határon

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn azt hangsúlyozta, hogy ha magyar-szlovák határátkelők forgalmát a magyar oldalon akadályozó szélsőségesek akciója Szlovákiában lenne, akkor "a szlovák hatóságok közbelépnének és eltávolítanák őket".

"A szélsőségek és radikálisok megközelítésében talán épp ez a különbség Szlovákia és Magyarország között" - idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség azzal kapcsolatosan, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda több magyar-szlovák határátkelőn félpályás útlezárásokat szervezett.

Szlovákiai sajtójelentések szerint egy-egy átkelő magyar oldalán tíz-húsz gépkocsi lassítja közlekedést, de incidens kora délutánig nem történt.

Fico az észak-szlovákiai Cadcán (Csaca) nyilatkozott, de nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy "vajon mit gondol arról, hogy a magyar kormány szótlanul elnézi a hétfői akciót?" Fico azzal az indoklással tagadta meg a választ, hogy "nem akar vádaskodni".

"A dolgokhoz konstruktívan kell hozzáállni. Egy dolog valakit elítélni, és más dolog rendelkezni olyan igazi eszközökkel, amelyekkel az ilyen megnyilvánulások ellen fel lehet lépni" - idézte a szlovák kormányfő szavait a hírügynökség.

Robert Fico azzal érvelt, hogy bezzeg a szlovák hatóságok "ki tudták vetkőztetni" (a II. világháború alatt fennállt szlovák fasiszta bábállam félkatonai szervezete, a Hlinka Gárda egyenruháinak mintájára készült - a tud. megj.) öltözékeikből a Szlovák Testvéri Közösség (SP) tagjait.

Cadcai keltezésű jelentését a szlovák hírügynökség azzal zárta, hogy Fico olyan "konstruktív akciótervet" készül felajánlani Gyurcsány Ferencnek, amelynek segítségével a két ország közösen tudna kezelni bizonyos kérdéseket. Robert Fico úgy fogalmazott: "Ne történhessen meg, hogy szélsőségesek járjanak futballmérkőzésekre Szlovákiába. A magyar fél monitorozná őket, s ugyanezt mi is megtehetjük", amennyiben Szlovákiában olyasmi körvonalazódna, ami Magyarországot veszélyeztetné - mondta a szlovák kormányfő.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×