eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

"Már elnézést kérek, de Gyurcsány Ferenc hülyeségeket beszél"

Szlovákia megvédése érdekében a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának összehívását és az EU intézményeinek Magyarországgal szembeni lépéseit sürgeti a kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Ján Slota. A szlovák parlament alelnöke, Anna Belousovová kijelentette: "Már elnézést kérek, de a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc hülyeségeket beszél"

Slota a Biztonsági Tanácstól azt várja, hogy a testület vizsgálja meg Szlovákia biztonsági helyzetét és tegye meg a polgárainak biztonságát és az ország területi egységének megvédését szolgáló intézkedésekkel kapcsolatos javaslatait. Ezzel együtt "felszólítom az Európai Unió intézményeit, hogy szegüljenek végre szembe a magyarországi helyzettel", és hozzák Budapest értésére, hogy megengedhetetlen "a fasizmus népszerűsítésének propagandája".

Ján Slota meggyőződése szerint az előállt helyzet csillapítása érdekében Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő találkozójának késlekedés nélkül meg kell tartani. Slota szerint - miután szombaton a nyíregyházi Nemzeti Õrsereg 28 tagja "náci egyenruhának" minősülő öltözékben a szlovákiai Királyhelmecre merészkedett - érdemes lenne mérlegelni, vajon nem fenyegeti-e hasonló helyzet Erdélyt és a Vajdaságot is, s ha igen, "nem kellene-e Szlovákiának a hasonló szélsőséges veszélynek kitett, Magyarországgal szomszédos többi országgal is összehangolnia a lépéseit?"

Vasárnap az SNS - úgyszintén a TASR szlovák hírügynökségnél, annak fizetett sajtószolgálatánál - a fentiekkel azonos, de több részletet tartalmazó nyilatkozatot is közétett, melyben megállapítja, hogy "a helyzet nagyon súlyos", a magyar kormány és a magyar diplomácia a szlovák kormány tagjainak hetek óta hallható kifogásai ellenére "máig nem volt képes rendet tenni", hanem "ellenkezőleg: azt a benyomást igyekszik kelteni a külföldi országok felé, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok megromlását elsődlegesen Szlovákia idézi elő", jóllehet Slotáék szerint ma már senki sem kérdőjelezi meg, hogy mi is a valóság.

Hasonló véleményt mondott a szlovák közszolgálati televízió (STV) vasárnap délben sugárzott politikai vitaműsorában a Slota vezette SNS, egyszersmind a szlovák parlament alelnöke, Anna Belousovová, aki egyebek között kijelentette: "Már elnézést kérek, de a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc hülyeségeket beszél".

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) betiltása érdekében Belousovová szerint Szlovákia egymaga keveset tehet, ezért a törekvésbe a további érintett országot is be kell vonni, és a KMKF ügyét az Európai Unió elé is le kell tenni, mondván, hogy: "Nesze, csinálj ezekkel valamint!"

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×