eur:
404.41
usd:
373.87
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Foggal-körömmel védi méltóságát Sarkozy

Szimbolikus, 30 eurós - közel nyolcezer forintos - pénzbírságra büntette egy nyugat-franciaországi kisváros bírósága azt a férfit, aki Nicolas Sarkozy egyik nyári látogatásakor olyan feliratot mutatott fel az államfőnek, melyre azt írta: "Húzz el, szegény hülye!". Az elnök népszerűsége a felmérések szerint azonban folyamatosan növekszik.

Az ügyészség eredetileg ezer eurós pénzbírság kiszabását kérte, azt hangoztatva, hogy az egyébként szocialista párti aktivista az államfő gyalázásával valójában az elnöki intézményt sértette meg. A vádlott azzal védekezett, hogy a kifogásolt mondat eredetileg Nicolas Sarkozy szájából hangzott el egy mezőgazdasági kiállításon, és azt egy bírálójának címezte. A bíróság azonban ítéletében leszögezte: a tiltakozónak jogában áll ugyan tüntetni, de nem sértegetheti a köztársasági elnököt.

Nicolas Sarkozy az eddigi francia államfőkhöz képest szokatlan elszántsággal vigyáz emberi méltóságára. Legutóbb két hete perelt be a saját képmásához való jogra hivatkozva egy könyvkiadót, mert az olyan könyvet dobott a piacra, amelyben az afrikai eredetű voodoo varázslás módszereit ismerteti, és amelyhez a francia államfőt ábrázoló voodoobaba tartozik, a szurkálására használatos tűkkel együtt. Az InfoRádióban is ismertetett ügyben a bíróság egy hete első fokon elutasította Nicolas Sarkozy keresetét, de ügyvédje jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A sajtó által szokatlannak nevezett államfői viselkedés nem zavarja a választókat: a Le Parisien napilap megbízásából készült, pénteken megjelent felmérés szerint a francia köztársasági elnök népszerűsége 7 százalékkal emelkedett az elmúlt egy hónapban, és az éve eleje óta most először többségbe kerültek azok, akik megbíznak benne.

A felmérés készítői szerint a jelentős változás annak tudható be, hogy a megkérdezettek többsége szerint Nicolas Sarkozy energikusnak és határozottnak mutatkozott a pénzügyi válság kezelésében, úgy Franciaországban, mint a nemzetközi politikai porondon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×