eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Leállhat a Skoda-gyár is

A nemzetközi pénzügyi válság kihathat a szlovákiai autógyártásra is. Lapértesülések szerint nem kizárt, hogy a Skoda autógyár a jövő év elején leállítja az Octavia modellek összeszerelését Pozsonyban.

Az Octavia modellek összeszerelését a Volkswagenhez tartozó Skoda pozsonyi üzemében csak az idén márciusban kezdték el az addig gyártott Polo típus helyett, amely iránt csökkent a kereslet.

Az idei tervek 20-25 ezer gépkocsi összeszerelésével számoltak. A Hospodárske Noviny című gazdasági napilap szerint azonban a Skoda-gyárnak az utóbbi időben gondjai vannak a gépkocsik iránti csökkenő kereslettel, ezért október végén egy hétre leállította az autógyártást.

A döntés a pozsonyi összeszerelő üzemre is vonatkozott. A termelés újabb leállításra az év végén számítanak a Skoda Autonál.

Jaroslav Cerny, a Mladá Boleslav-i Skoda Auto szóvivője szerint több elképzelés létezik, végleges döntés az ügyben azonban még nem született. Jozef Uhrik, a Szlovákiai Autóipari Szövetség elnöke azt mondta, a pozsonyi autógyárnak az végéig nem változik a programja, ám az csak nehezen jósolható meg, mi lesz 2009-ben.

Az Octavia jelenleg a Skoda gyár legnépszerűbb modellje. Csehországon kívül összeszerelő üzemek működnek Kínában, Oroszországban, Ukrajnában, Boszniában és Pozsonyban. A pozsonyi Volkswagen-gyárban készül még a Touareg, az Audi Q7-ös, a Porsche Cayenne modell, ezek iránt az utóbbi hetekben Nyugat-Európában érezhetően csökkent az érdeklődés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×