eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Hol hibázott John McCain?

Vajon mit rontott el John McCain, hogy helyette végül Barack Obamának szavaztak bizalmat az amerikai választók? Ismerje meg a republikánus jelölt és kampánystábja elmúlt hónapokban elkövetett melléfogásait.

John McCain számára az utóbbi hónapokban már nem volt könnyű lépést tartani demokrata ellenfelével, Barack Obamával az elnökválasztási kampány során: az Egyesült Államok katonái népszerűtlen háborúban vesznek részt, az országot egy népszerűtlen elnök vezeti, aki ráadásul ugyancsak republikánus, a gazdaság pedig már jóval a globális pénzügyi válság szeptember közepi jelentkezése óta bajban volt.

A republikánus elnökjelölt kampánystábja aztán még rá is tett egy-két lapáttal, például, mert nem fogalmazott meg világos üzenetet, így nem is sikerült egyértelműen definiálnia magát és terveit.

A gazdasági kérdések terén például eleve vesztes helyzetből indult, mivel korábban bevallotta: a terület nem az erőssége. Ezt bizonyította is, amikor a Wall Streeten elszabadult a káosz. Amikor a Dow Jones már mélyrepülésben volt, McCain még arról beszélt, hogy a fundamentumok szilárdak. Néhány órával később stábja kiadott egy hirdetést arról, hogy a veterán politikus lenne a legmegfelelőbb vezető a gazdasági válság idején.

A bizonytalankodás pedig folytatódott. A republikánus politikus azzal büszkélkedett, hogy a dereguláció és a visszafogott állami kiadások híve, aztán nemcsak, hogy támogatta a Bush-kormányzat 700 milliárd dolláros bankmentő csomagját, de amellett is kiállt, hogy az állam költsön további 300 milliárdot a jelzáloghiteleik törlesztőrészleteinek megfizetésével küszködő ingatlantulajdonosok megsegítésére.

Leginkább talán az ártott az amúgy is gyenge lábakon álló gazdasági elképzeléseinek, hogy bevont a kampányába egy vízvezeték-szerelőt. Az ohiói Toledóban élő Joe Wurzelbacher korábban számon kérte az odalátogató Barack Obamán az adóemelésre vonatkozó elképzeléseit.

John McCain a kampány utolsó heteiben valóságos hőst csinált a férfiból, azt sugallva, hogy a hozzá hasonló vállalkozókat gúzsba köti majd a demokraták által tervezett adóemelés. A média azonnal lecsapott és szaglászott egy kicsit Joe után, akiről kiderült, hogy nem is érintené a terhek növelése, tartozik az adóhivatalnak, ráadásul nem is képzett vízvezeték-szerelő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×