eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Mi köze az alelnökjelöltnek Magyarországhoz?

Barack Obama és John McCain elnökjelöltek mellett további hét jelölt indul az amerikai elnöki posztért, ám az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint a szavazók 90 százaléka a demokrata és a republikánus jelölt közül választ. Orbán Anita kiemelte: az új elnököt csak januárban iktatják be, ezért a következő két hónap a régi kormány búcsúja és az új kormány felépítésének időszaka lesz. A Constellation Energy Institute igazgatója beszélt az amerikai választási kampány magyar vonatkozásairól is.

A megválasztott amerikai elnököt csak januárban iktatják be, ezért a következő két hónap a régi kormány búcsúja és az új kormány felépítésének időszaka lesz - közölte az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

A Constellation Energy Institute igazgatója, Orbán Anita hozzátette: hiába indul Barack Obama és John McCain mellett további hét jelölt az amerikai elnöki posztért, a választók 90 százaléka centrista, vagyis a republikánus és a demokrata jelölt között dönt a voksoláskor. Volt rá példa, hogy egy harmadik jelölt befolyásolta a szavazás kimenetelét, de a szakértő szerint idén erre nincs esély.

Orbán Anita úgy látja: a kampányköltések folyamatosan emelkednek, aminek oka az is, hogy a 2008-as volt a leghosszabb kampány, hiszen másfél éve zajlik. A szakértő kiemelte: Barack Obama a múlt hónapban 150 millió dollárt gyűjtött össze, sokak szerint ebből az összegből jutott egyes esélyes demokrata képviselők vagy szenátorok kampányára is, akiknek van esélyük kiütni a nyeregből republikánus ellenfelüket, ezzel tovább erősítve a demokrata többséget a szenátusban és a képviselőházban is. Az Egyesült Államokban az elnökválasztással egyidőben újraválasztják a kongresszus alsó- és felsőházának egy részét is.

Orbán Anita az amerikai választási kampány magyar vonatkozásai között említette, hogy az Obama-kampánystáb az Ohióban élő magyar közösséget külön levélben próbálta meggyőzni.
Kiderült az is, hogy Joe Biden szenátor Magyarországon töltötte a nászútját, és a demokrata alelnökjelölt kabinetfőnöke, Anthony Brinken a volt magyarországi nagykövet fia - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×