eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Bush mérlege: háború, válság, népszerűtlen Amerika

Nehezen viselik az amerikaiak, hogy hazájuk kezdi elveszíteni nemzetközi dominanciáját, szertefoszlott a népszerűsége - mondta az InfoRádiónak Frank Tibor. Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója hangsúlyozta: George W. Bush egy lezárandó háborút és egy válságot hagyott a következő elnökre.

Bush maga mögött hagyott egy háborút, amelyet az amerikaiak, ha rajtuk múlik, nem kezdtek volna el - mondta az InfoRádiónak Frank Tibor, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója. A következő elnöknek ezt a háborút idővel méltó módon be kell fejeznie.

Azt majd később fogják föltárni a történészek, hogy a globális pénzügyi válságról mennyire tehetett a Bush-kormány - jegyezte meg Frank Tibor. Ezzel azonban az új elnöknek azonnal foglalkoznia kell majd. Erre a legalkalmasabb az állami beavatkozás lehet, legalábbis rövid távon mindenképp, ahogyan a nagy gazdasági világválság idején, 1929-'33 között - fejtette ki az igazgató.

Mint rámutatott, az amerikaiak nehezen viselik, hogy az Egyesült Államok kezdi elveszíteni eddigi dominanciáját a világban, és korábbi népszerűsége szertefoszlott még barátai és tisztelői között is. Így Washington nincs abban a helyzetben, hogy diktálja a világpolitika tempóját - vélekedett Frank Tibor.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×