eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Romániára is rápirított az IMF

A Nemzetközi Valutaalap ellenzi a romániai pedagógusok 50 százalékos béremelését, amely a nemzetközi pénzügyi válság hatásaival együtt veszélybe sodorhatja Románia makrogazdasági stabilitását és a román gazdaság versenyképességét - derül ki az IMF keddi közleményéből.

A Mediafax hírügynökséghez eljuttatott dokumentum szerint a szervezet az intézkedés felülvizsgálatát javasolja. A román parlament szeptember végén szavazta meg a béremelésről szóló törvényt, amit Traian Basescu államfő pénteken hirdetett ki.

Az IMF becslései szerint a béremelés nem befolyásolja jelentős mértékben az idei költségvetési hiányt, de 2009-ben a többletkiadás a bruttó hazai össztermék 0,75 százalékának felel meg. A kiadás azonban meghaladhatja a GDP 4 százalékát is, ha valamennyi közalkalmazottra kiterjesztik az 50 százalékos béremelést.

Az intézkedés negatív jelzés a pénzügyi piacok számára - véli az IMF emlékezetve arra, hogy a döntés meghozatala előtt is egyre kevesebb pénzforrás akadt az állami és a magánberuházások finanszírozására, Románia kockázati besorolása történelmi értékekre nőtt, a hitelkamatok is jelentősen megnőttek, a lej pedig továbbra is nyomás alatt van.

Az IMF szerint a közszférában az átlagfizetés már most is nagyobb, mint a magánszektorban, ez a növekedés pedig a nem közalkalmazottakat is hasonló béremelés-követelésre ösztönzi, ami Románia által régóta nem tapasztalt magas inflációs rátát idéz majd elő - olvasható az IMF közleményében.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×