eur:
388.28
usd:
360.85
bux:
68954.69
2024. május 9. csütörtök Gergely

Sólyom: Ne akarja fellazítani a román állam a székely egységet!

Székelyföld egységének megőrzését szorgalmazta a köztársasági elnök romániai látogatásának ötödik napján.

Sólyom László Mádéfalván hangsúlyozta: a magyar nemzet egységet alkot, azonos a nyelve, a történelme, az öntudata, mégis más gondjai vannak a székelyföldi, a kárpátaljai, a bácskai vagy a bánáti magyaroknak. Az államfő úgy fogalmazott: kevés nép van a világban, amely ennyire szétszórtan él a világban, és mégis egy a nyelve.

Hozzátette: Magyarországon is belátják, hogy Erdély nem egy néprajzi múzeum, egy skanzen, itt van egy élő hatalmas nemzetrész.

A köztársasági elnök koszorút helyezett el a mádéfalvi veszedelem áldozatainak emlékművénél. 1764-ben, Mária Terézia uralkodása alatt a székely ezredek felszámolása elleni tiltakozás miatt mészárolt le mintegy 400 embert - köztük gyermekeket és nőket - a katonaság.

A székely nép mindig szabadságszerető volt, a székelyek soha nem voltak szolgák, szabadságukat vérük árán is megvédték. A román állam tekintse értéknek, hogy területén egy magyar világ létezik, ne akarja azt fellazítani - hangsúlyozta az elnök.

Sólyom László csütörtökön érkezett hatnapos látogatásra Erdélybe; első programjaként - Traian Basescu román elnökkel közösen - részt vett a csíkszeredai '56-os megemlékezésen. Tárgyalást folytatott az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek képviselőivel is.

Személyes felelősség

Sólyom László korábban a Gyergyói-medencébe és a Gyimesek völgyébe látogatott. Gyimesközéplokon a köztársasági elnök a moldvai csángók képviselőivel találkozott.

"Remélem, sikerül közvetítenem e látogatással valamennyi székelynek és erdélyi magyarnak, hogy a történtek ellenére egyek vagyunk" - ezekkel a szavakkal emelte poharát Sólyom László Gyergyószentmiklóson, amikor a térség polgármestereivel vacsorázott.

A köztársasági elnök a székelyföldi kisvárosban töltött éjszaka után a gyergyószentmiklósi örmények örökségével ismerkedett. A gyergyószárhegyi Lázár kastély volt útja következő állomása. A reneszánsz kastély meglátogatása után elmondta: ezután már személyesen is felelősséget érez az épület sorsa iránt. Azt is hozzátette, elnöki mandátuma lejártával az unokáival szeretne ismét eljönni Székelyföldre.

Programja egyébkén nemcsak a székelyföldi állapotok megismerését szolgálja, Sólyom László a moldvai csángók helyzetével is ismerkedik. Gyimesközéplokon ugyanis a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége vezetőivel szerveztek találkozót neki, de a programban a csángó gyermekek magyar szellemű tanításának az egyik vezető intézménye, a gyimesközéploki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium meglátogatása is szerepel.

Hanganyag: Gazda Árpád (Románia)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után mérsékelt emelkedésben vannak, viszont az USA-ban csak vegyes mozgásokat látunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×