eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szigorú feltételekkel részesülhetnek a bankok a német mentőcsomagból

Berlinben a kormány ismertette azokat a feltételeket, amelyeket a pénzügyi támogatásra szoruló bankokkal szemben támaszt. Elsőként a Bajor Tartományi Bank jelentette be igényét a részesedésre a mentőcsomagból.

A kormány szóvivője röviddel a tőzsde megnyitását követően hozta nyilvánosságra azokat a szigorú feltételeket, amelyeknek teljesítését a kormány elvárja a támogatásért folyamodó bankoktól.

A segélyezett pénzintézet vezetőinek évi fizetése nem lépheti túl a fél millió eurót és kiválásuk esetén nem kaphatnak végkielégítést. A kancellár már hónapok óta példálózott a menedzseri fizetések megzabolásával, de a terv megvalósításához most szinte kapóra jött a koalíció által kidolgozott és a törvényhozás által feltűnő gyorsasággal szentesített 500 milliárd eurós mentőcsomag.

A bankközi hitelforgalom garantálását biztosító intézkedés értelmében egy-egy bajba jutott pénzintézet hitel formájában legfeljebb 10 milliárd euró tőketámogatásra számíthat a segélycsomagból, és további 5 milliárd eurót kaphat kockázatos részvények vásárlásának biztosítására. Támogatásra azonban csak olyan bankok számíthatnak, amelyek pontos tájékoztatást nyújtanak könyvelésükről a kormány megbízottai számára és a hitelek ellenében tulajdonosi részesedést biztosítanak az állam számára.

Az 500 milliárd eurós segélyprogramból 80 milliárdot arra fordítanak, hogy pénz formájában állítsák helyre az anyagi egyensúly határára került bankokat.

A televízió reggeli adásában a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank elnöke, Josef Ackermann fenntartással nyilatkozott a segélycsomagra áhítozó bankokról, a Commerzbankot vezető Martin Blessing pedig úgy fogalmazott, hogy pénzügyi körökben feszülten várnak az első megszégyenült jelentkezőre. A távozó bajor kormány pénzügyminisztere, Erwin Huber már vasárnap este jelezte, hogy a tartományi bank rákényszerül az állami támogatás kérelmezésére.

A kormány szigorú feltételeinek hatására a frankfurti tőzsdén ismét emelkedtek a részvények árfolyamai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×