eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kánonban bírálták az MKP-t

A szlovák politikusok ismét bírálták a Magyar Koalíció Pártját. A kritikához ezúttal az államfő is csatlakozott.

Bőven kijutott a bírálatból a szlovákiai magyaroknak a pozsonyi televíziók hétvégi politikai vitaműsoraiban.

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint az MKP politikusai nem lojálisak Szlovákiához, s közvetve ezt állította a szlovákiai magyarokról is - akik szerinte csak 300 ezren vannak, pedig a legutóbbi népszámáláskor, 2001-ben 520 ezren vallották magukat magyarnak.

A szlovák államfő vasárnap a pozsonyi közszolgálati televízió vendégeként mondott véleményt a magyar-szlovák viszonyban kialakult állapotokról, s mint korábban, ezúttal sem határolódott el Ján Slota magyarellenes kijelentéseitől, mert szerinte Slota csak "a magyar fél lépéseire reagál".

Gasparovic helyesli a Fico-kormány lépéseit a szlovák-magyar viszony megoldásával kapcsolatban. Megyőződése, hogy a szlovák fél minden nemzetközi dokumentumot betart, amelyeket a nemzeti kisebbségek védelme érdekében kötött.

Az államfő védelmébe vette a sok vitát kiváltó, hibirid nyelven irt tankönyveket, ezeket "a szlovák törvényeket követő kiadványoknak" nevezte.

Állítása szerint a révkomáromi székhelyű Selye János egyetem nem teljesíti küldetését. A magyar egyetem hallgatóinak fele nem tud megfelelően szlovákul, és ha a diákok nem beszélnek jól szlovákul, akkor nem tudnak érvényesülni Szlovákiában, a jelenlegi krizis miatt Magyarországon sem, elmennek Nyugatra, emiatt meg nem volt érdemes létrehozni az egyetemet - állította a szlovák államfő.

A kereskedelmi Markíza TV vasárnapi vita műsorában Vladimír Meciar, a kormányhoz tartozó HZDS elnöke is támadta az MKP képviselőit, szerinte azzal, hogy részt vettek a Kárpát Medencei Magyar Képviselők Fórumán, "megsértették Szlovákia függetlenségének elvét".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×