eur:
388.7
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Magyar szál: a politikusnak "veszélyes mértékben gyengéje a női nem"

A kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) munkatársa lett az a magyar hölgy, akinek állítólagos viszonyát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával ez utóbbi pénzügyi szervezetnél már vizsgálják.

A The Sunday Times értesülése szerint Dominique Strauss-Kahn IMF-vezető egykori magas rangú magyar beosztottja, aki korábban a Valutaalap afrikai osztályán dolgozott, augusztusban távozott az IMF-től, és utána az EBRD-nél vállalt állást Londonban.

Az 1991-ben alakult EBRD kedvezményezett országai között van a tágabb értelemben vett kelet-európai térség szinte összes gazdasága, így Magyarország is, bár a londoni bank a két éve elfogadott új stratégia alapján tevékenységének súlypontját egyre inkább áthelyezi a zömmel már EU-tag közép-kelet-európai országokból az egykori szovjet térségbe.

Dominique Strauss-Kahn és házasságban élő egykori munkatársa kapcsolatát - amint arról az amerikai The Wall Street Journal gazdasági napilap a hétvégén beszámolt - az IMF-nél már vizsgálják, kiderítendő, hogy a pénzintézet vezetője nem részesítette-e szabályellenes módon előnyökben volt beosztottját.

A londoni The Sunday Times saját értesülése szerint a vizsgálat kiterjed egy pénzjuttatásra is, amelyet a magyar ex-IMF-alkalmazott kapott augusztusi távozása során. Strauss-Kahn egykori beosztottjának ügyvédje cáfolja, hogy ügyfele "különleges elbánásban" részesült volna - írja a brit lap.

Az IMF szintén házasságban élő vezetője - Franciaország volt pénzügyminisztere - maga is cáfolta, hogy visszaélt volna beosztásával, és az "incidenst" magánélete részének nyilvánította.

A The Sunday Times szerint az eset "rendkívül kínossá" válhat Nicolas Sarkozy francia elnök számára is, Sarkozy ugyanis tavaly erőteljesen kampányolt Strauss-Kahn IMF-vezéri kinevezéséért.

Párizsi bennfentesek már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy "a vonzó és karizmatikus" francia politikusnak "veszélyes mértékben gyengéje a női nem" - olvasható a vasárnapi brit lap írásában.

Az újság forrásai szerint a vizsgálat eredményétől függetlenül tarthatatlanná válhat Strauss-Kahn pozíciója. IMF-illetékesek a The Sunday Timesnak azt mondták: akár visszaélt hatalmával, akár nem, a Valutaalap vezetője "katasztrofális" helyzetértékelési hiányosságról tett tanúbizonyságot, amikor romantikus kapcsolatra lépett a szervezet egy alkalmazottjával.

Tavaly nyáron az IMF társintézményének, a Világbanknak az elnöke, Paul Wolfowitz egykori amerikai védelmi miniszter-helyettes volt kénytelen távozni tisztségéből, miután egy belső vizsgálat szerint pozíciójával visszaélve segítette élettársa előmenetelét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×