eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kétkedéssel fogadták a derűlátó költségvetés tervét

A szlovák kormány elfogadta a 2009-es állami költségvetés végleges tervezetét, amely továbbra is a bruttó hazai össztermék 6,5 százalékos növekedéséből indul ki. Elemzők egy része túl merésznek tartja a kormány elképzeléseit.

A kormányülést követően, amelyen a jövő évi költségvetési tervet egyhangúlag hagyták jóvá a kormánypártok, Robert Fico miniszterelnök bejelentette: a büdzsé Szlovákia fennállása óta az egyik legszociálisabbnak számít. Szociális célokra ugyanis 11 milliárd koronát fordítanak, ami az idei évhez képest 8 százalékos növekedést jelent.

Mindezt úgy érték el, hogy nem privatizáltak, nem emeltek adót, és csökkentették az államháztartás deficitjét. Fico szerint a tervezett kiadások a gazdaság teljesítményén alapulnak. Az államháztartás hiányát 1,7 százalékban állapítottak meg, ami újabb pozitív rekord.

Az ellenzék szerint a büdzsé tervezete túl derűlátó, a szlovák kormány nem számol a globális pénzügyi válság lehetséges hatásaival, nem képez tartalékokat, sőt ellenkezőleg: növeli a kiadásokat. Nem változtatott a gazdasági növekedési mutatón, mert jövőre 6,5 százalékosra tervezi azt.

2010-ben 6,1, 2011-ben pedig 5,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A közkiadások hiánya az idei 2 százalékról jövőre az euró bevezetésének évében a bruttó nemzeti termék 1,7 százalékára csökken. Az infláció növekedési üteme az idei 4,4 százalékról jövőre 4, 2010-re pedig 3,5 százalékra mérséklődhet.

Robert Fico elmondta: akkor reagál a konkrét helyzetre, ha a gazdasági növekedés mégsem a terveknek megfelelően alakulna.

Megfigyelők szerint Robert Fico kormánya nem a reális helyzetből indult ki. A szlovák jegybank ugyanis már jelezte, rövidesen módosítja a 2009-re vonatkozó prognózisát. De óvatosak a szlovákiai kereskedelmi bankok makroközgazdászai is, akik a jövő évre 4-5,5 százalék közötti növekedést várnak, szemben a kormány által várt 6,5 százalékos növekedéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×