eur:
401.9
usd:
370.73
bux:
74186.61
2024. október 21. hétfő Orsolya

Négy új szentet avatott XVI. Benedek pápa

Négy új szentet avatott vasárnap XVI. Benedek pápa, köztük egy indiai nőt, akinek szentté avatása egyben erkölcsi támogatás a hindu szélsőségesek erőszakos támadásainak kitett indiai keresztény közösség számára.

Az 1946-ban elhunyt Alfonsa nővér, polgári nevén Anna Muttathupandathu az első indiai nő, akit szentté avattak. Alfonsa nagyon sok fizikai és lelki szenvedést állt ki hitéért - mondta az egyházfő az indiai apácáról, akit XVI. Benedek elődje, II. János Pál avatott boldoggá 1986-os indiai utazásán.

A további három új szent: Gaetano Errico (1791-1860) Nápoly környéki pap, aki misszionárius rendet alapított a XIX. században, a svájci Maria Bernarda Bütler (1848-1924), aki Ecuadorban és Kolumbiában végzett misszionáriusi tevékenységet, valamint az ecuadori Narcisa de Jésus Martillo Moran (1832-1896), aki önfeláldozóan segítette a betegeket és a szegényeket.

"Példájuk adjon nekünk biztatást, tanításaik adjanak útmutatást és vigasztalást" - mondta szentbeszédében az egyházfő.

Amikor Benedek felolvasta a négyük szentté avatását kihirdető latin szavakat, sokan a téren álló tömegből zászlókat lengettek, az újonnan szentté avatottak hazáinak zászlait. Hívek tízezrei voltak jelen a Szent Péter téren rendezett szertartáson, köztük nagy számú indiai.

XVI. Benedek elítélte szentbeszédében az indiai és az iraki keresztények ellen elkövetett erőszakcselekményeket. 35 halálos áldozata volt a kicsiny indiai keresztény közösség ellen irányuló erőszaknak augusztus óta a dél-ázsiai ország Orisza államában. Irakban csaknem ezer keresztény család hagyta el péntek óta az ország északi részén fekvő Moszul városát, hogy biztonságos helyet keressenek maguknak a közösségüket ért erőszakcselekmények után. Legalább tizenegy keresztényt gyilkoltak meg ebben a városban szeptember 28. óta.

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×