eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Obama már 11 százalékkal vezet McCainnel szemben

Bő három héttel az amerikai elnökválasztás előtt a demokrata párti jelölt jelentős, két számjegyű népszerűségi előnyre tett szert republikánus vetélytársával szemben - derül ki a Newsweek legfriss fölméréséből.

Az amerikai hetilap által készített közvélemény-kutatás adatai szerint Barack Obamára a megkérdezett amerikai választópolgárok 52 százaléka voksolna. John McCain ugyanakkor a szavazók 41 százalékának a támogatására számíthatna.

Kétszámjegyű különbség még soha nem volt a két elnökjelölt vonzereje között, Omaba és McCain támogatottsága pedig egy hónapja még gyakorlatilag azonos volt.

A Newsweek cikke szerint a demokrata jelölt javára szolgál, hogy az embereknek elegük van a status quóból: a megkérdezettek 86 százaléka gondolja úgy, hogy rosszul mennek a dolgok az Egyesült Államokban - míg a jelenlegi helyzettel mindössze minden tizedik amerikai elégedett.

George W. Bush elnök teljesítményével csupán a megkérdezettek 25 százaléka elégedett - ez már igen megközelíti a történelmi mélypontot: Truman elnök 1952-ben mért negatív rekordját (akkor 22 százalék helyeselte az elnök tevékenységét).

A Newsweek felméréséből kiderült: az amerikaiak 52 százaléka tartja képesnek az Obama-Biden párost arra, hogy megválasztásuk után változást hozzanak - a McCain-Palin duóról ezt 37 százalékuk hiszi.

Az illinoisi szenátor már vezet McCain előtt a férfiak (54-40) és a nők (50-41) körében és valamennyi korcsoportban is - még a 65 évesnél idősebb választók 49 százaléka is őt támogatja, szemben riválisának 43 százalékával.

S ami szintén fontos: felsorakoztak mögéje Hillary Clinton hívei is: ma már 88 százalékuk támogatja Obamát, míg McCaint csupán 7.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×