eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

McCain gyávaságból nem személyeskedik?

Terroristának, bűnözőnek és hazudozónak nevezik a republikánus kampánygyűléseken a demokraták elnökjelöltjét, Barack Obamát. Az Egyesült Államok elnökségéért folyó harcban jelenleg mégis ő vezet. Obama szerint riválisa, McCain azért nem személyeskedett az elnökjelölti vitán, mert nem volt mersze szemtől-szemben előhozakodni a vádakkal.

A John McCaint és Sarah Palint népszerűsítő republikánus kampány állomásai az Independent megfogalmazása szerint "csőcselék-lelkesítő" eseményekké "avanzsáltak", ahol a hangulatkeltő műsorvezetők agyba-főbe szidják Barack Obamát. A demokraták elnökjelöltjét nevezték már árulónak, bűnözőnek és terroristának is.

Az egyik hamis állítás, miszerint Obama muszlim volna. Egy pennsylvaniai republikánus gyűlésen például, amíg McCain és Palin a színfalak mögött várakozott, egy tekintélyes republikánus párttag, Bill Platt Lehigh megyei elnök azt kérdezte a színpadon a hatezer résztvevőtől, miként éreznék magukat, ha az Egyesült Államoknak olyan elnöke volna, akinek középső neve Husszein.

Egy másik "fellépő", Peg Ferraro pedig Obama kapcsolatai "megkérdőjelezhetőek". "Tudjuk egyáltalán, kik a barátai?" - tette fel a kérdést a szónok.

Persze a kampány szervezői később elítélték ezeket a megnyilatkozásokat, mint helytelen retorikai fordulatokat, amelyek elterelik a figyelmet a valódi kérdésekről.

McCainnek most minden eszközre szüksége van, ha túl akarja szárnyalni Obama népszerűségét. Ugyanakkor az elnökjelöltek nashville-i vitája során McCain kerülte a személyeskedést.

Amikor Palin a héten, Floridában azzal vádolta Obamát, hogy "terroristákkal barátkozik", a hallgatóság egyik tagja azt kiáltotta, "Halál rá!". Mások terroristának, hazugnak és trógernek nevezve gúnyolódtak a demokrata jelöltön.

A demokraták alelnök-jelölte, Joe Biden szerint a republikánusok taktikája "veszélyes". Obama szerint pedig McCain egyszerűen nem volt elég bátor ahhoz, hogy a republikánus kampánygyűléseken elhangzott vádakat az elnökjelölti vitán is a szemébe mondja, ezért nem személyeskedett, nem pedig udvariasságból.

Obama kampánya egyébként jóval drágább, mint McCainé. Csak a hétfői tévés hirdetések 3,3 millió dollárba kerültek a demokratáknak, míg a republikánusok "csak" 900 ezer dollárt költöttek erre.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×