eur:
389.47
usd:
361.56
bux:
68408.52
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sikeres magyar szereplés egy kudarcokkal teli küldetésben

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a magyar szereplés sikeres Afganisztánban, de ez a NATO-misszió egészéről nem mondható el, bizonyos szempontból kudarc az Észak-atlanti Szövetség afganisztáni szerepvállalása. A tálibokat nem sikerül visszaszorítani, és a tagországok egy része szerint nagyobb részt kellene vállalnia a politikának a rendezésből.

Külön kell választani a NATO-szerepvállalás sikereit és a NATO-misszió egészét - mondta az InfoRádióban Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette: a nemzetközi közösség egyre elégedettebb a magyar teljesítménnyel, amiben fontos szerepet játszik az afganisztáni misszió, ahol egyre bonyolultabb és veszélyesebb feladatot vállal a magyar kontingens.

Tálas Péter azt mondta: az is elismerés, hogy Robert Gates amerikai védelmi miniszter nem kért több katonát Magyarországtól. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy az ország méretéhez és hadseregéhez képest felülreprezentálja magát a NATO-misszióiban.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a misszió egészét illetően komoly viták vannak. Abban az egyben alakult ki konszenzus, hogy ott kell lenni, de a tennivalókat iletően már nincs egyetértés.

Tálas Péter kifejtette: Robert Gates és az amerikaiak több katonát és több pénzt kérnek, viszont vannak tagországok, amelyek úgy látják, hogy katonailag nem lehet megnyerni ezt a háborút, ezért több politikai erőfeszítésre van szükség.

A biztonságpolitikai szakértő kijelentette: az afganisztáni hadihelyzet romlása kudarc. A táliboknak a NATO-hadműveletek ellenére folyamatosan jelen vannak az ország 54 százalékán. Ezzel szemben a NATO által támogatott Kadhafi-kabinet csak 10-13 százalékot birtokol állandóan. Hatalmát csak az utóbbi területen tudja stabilizálni, máshol hol így, hol úgy alakul a harci helyzet.

Tálas Péter hozzátette: nem sikerült megszüntetni a tálibok utánpótlását, így most fontos kérdés, hogy mennyire tud a NATO megállapodni Pakisztánnal, ahol kiképzéssel, pénzzel, hátországgal támogatják a tálibokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×