eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Öt-tíz éven belül veheti át az irányítást az afgán hadsereg

Öt-tíz éven belül mindenképpen átvehetik az irányítást a nemzeti erők Afganisztánban - mondta Rahim Vardak afgán védelmi miniszter az MTI-nek nyilatkozva.

Az afgánok évezredeken át megvédték az országot minden hódító ellen, három évtizedes háború után azonban elvesztettük ezt a képességet. A szövetségesek segítségével azonban erre ismét alkalmasak lehetünk - hangsúlyozta Rahim Vardak, aki szerint jobban képzett és ütőképesebb nemzeti erőre van szükség Afganisztánban. Ezért született meg a döntés Kabulban arról, hogy több mint 130 ezerre növeljék a nemzeti hadsereg létszámát.

A háború földrajzilag is egyre kiterjedtebb, az ellenség is egyre felkészültebb, egyre jobban felszerelt és egyre több támadást hajt végre. Ezért van szükség még több katonára és még több pénzre Afganisztánban. Az iraki, a boszniai szövetséges csapatokhoz képest ugyanis még mindig kevés katona állomásozik Afganisztánban - tette hozzá Rahim Vardak.

A miniszter szerint az afgán vezetés és a szövetségesek is alábecsülték a fenyegetettséget. Az elmúlt években sok olyan tapasztalatot szereztek, amelyeket most a gyakorlatba is át kell ültetni. Éppen ezért hasznos lenne áttekinteni a jelenlegi stratégiát.

Rahim Vardak szerint az afgán nemzeti hadseregnek nincsenek problémái a toborzással. A kormány pedig új stratégiát dolgozott ki a korrupció leküzdésére, különleges rendőrségi egységet és bíróságot is létrehoz a megvesztegetések leküzdéséért - hangsúlyozta a politikus.
A miniszter a távirati irodának adott interjújában arról is beszélt: ha a tálibok mérsékelt szárnya elfogadja az afgán alkotmányt, akkor semmi akadálya annak, hogy részt vegyenek a hivatalos politikai életben.

Az afgán kormány a közelmúltban jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd a tálibok képviselőivel. A két fél a CNN értesülései szerint már el is kezdte az egyeztetéseket, szeptember végén a szaúd-arábiai Mekkában ültek tárgyalóasztalhoz.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×