eur:
390.69
usd:
366.51
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hihetetlen hitel a fővárosi szegényeknek

Mikrohitelprogramot indít a párizsi főpolgármesteri hivatal a legszegényebbek megsegítésére. A pénzt egyebek mellett jogosítvány megszerzésére vagy tanfolyamok elvégzésére lehet igényelni. A felvehető összeg 75 ezertől 750 ezer forintnak megfelelő összegig terjedhet.

Mikrohitelprogramot indít Párizs főpolgármesteri hivatala a legszegényebb fővárosiak megsegítésére. A felvehető összeg háromszáztól háromezer euróig terjed, és jogosítvány megszerzésére, otthoni javítási, felújítási munkák, tanfolyamok, váratlan események finanszírozására lehet fordítani.

"Ez nem fogyasztási hitel, hanem lehetőség azok számára, akiknek már egyetlen bank sem adna kölcsön" - mondta az InfoRádió kérdésére a program koordinálásával megbízott, a főpolgármesteri hivatal tulajdonában lévő párizsi Crédit Municipal Zálogház kommunikációs igazgatója.

Mathilde Henriquet elmondta: a tervek szerint a hitel futamideje maximum másfél év lehet, de ha valakinek váratlan, súlyos esemény - például temetés - kapcsán felmerülő kiadásokra kell a pénz, a hitelintézet akár hatvan hónapra is meghosszabbíthatja a törlesztési időszakot.

A programban - melynek ötlete egyébként Bertrand Delanoe főpolgármestertől származik - négy francia pénzintézet vesz részt, a hitelkamat pedig a francia piacon jelenleg alkalmazott 8-9 százalékos kamatszinthez képest verhetetlen: a legrászorultabbaknak mindössze 2, a többieknek pedig 4 százalék.

Mathilde Henriquet hangsúlyozta: a 2 százalékos kamatlábat valóban csak a legindokoltabb esetben lehet majd alkalmazni, és azt a főpolgármesteri hivatal finanszírozza. Az igazgató azt is elmondta: az érintettekkel a helyszínen dolgozó szociális munkások és egyesületek segítenek majd ellenőrizni, hogy a hitel igénylői valóban a kért célra fordítják-e a pénzeket.

A Párizs tizennyolcadik kerületében szerdán beindított programot év végére a főváros egészére, egy év múlva pedig a környező régiókra is kiterjesztik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×