eur:
390.99
usd:
366.85
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Abbahagyta az éhségsztrájkot a román kormány magyar tagja

Nyolc napig éhségsztrájkolt a romániai diszkriminációellenes tanács egyik államtitkári rangú tagja. Haller István az ellen tiltakozott, hogy a kormány elmulasztotta végrehajtani a strasbourgi emberjogi bíróság két ítéletét.

Befejezte éhségsztrájkját Haller István, a romániai diszkriminációellenes tanács államtitkári rangú tagja, miután a kormány intézkedett a tiltakozását kiváltó ügyekben. Haller István azt sérelmezte, hogy a román állam nem hajtotta végre a strasbourgi emberi jogi bíróság két ítéletét.

Az ítéletek az 1990-es évek elején történt kászonaltízi és hadrévi romaellenes zavargások áldozatainak szolgáltattak elégtételt, és arra kötelezték a román államot, hogy finanszírozzon a roma közösség integrálását szolgáló programokat a két településen. Kászonaltízen egyébként a székely, Hadréven pedig a román közösség került konfliktusba a romákkal. Mindkét településen roma során házak tucatját gyújtották fel.

Haller István azt rótta fel, hogy Kászonaltízen egyáltalán nem indult integrációs program, a hadrévi programra pedig még mindig nem utalták ki azt az állami támogatást, amelyet az év vége előtt el kellene költeni. Az emberi jogi aktivista azt is felrótta, hogy a román állam módszeresen félrevezeti a strasbourgi bíróságot.

A kormány csütörtökön levélben tájékoztatta Haller Istvánt arról, hogy az egy nappal korábbi kormányülésen orvosolták az általa jelzett hiányosságokat. Az aktivista - célját teljesítettnek találván - abbahagyta a tiltakozást. Akcióját egyébként mind a diszkriminációellenes tanács - szintén magyar nemzetiségű - elnöke, mind a kormány egyik magyar minisztere elítélte. Úgy vélték, egy államtitkári rangú tisztségviselő nem folyamodhat ilyen tiltakozási formákhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×