eur:
390.79
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A miniszter rossz kiejtése okozott diplomáciai bonyodalmat

Kisebbfajta médiavihart okozott Izraelben a francia külügyminiszter pár nappal ezelőtti kijelentése, amelyet sokan úgy fordítottak, hogy a zsidó állam "megeszi" Iránt, mielőtt az atomfegyverhez jutna. Közben kiderült, hogy az angolul nyilatkozó Bernard Kouchner kiejtése miatt hallották félre az üzenetet, bár nem hibáztak nagyot.

Köztudott, hogy Ahmedinedzsád iráni elnök enyhén szólva nem jóbarátja Izraelnek, hiszen szerinte a zsidó államot le kell törölni a Föld színéről. A héten azonban úgy tűnt - legalábbis egy ideig -, hogy ellenfelére akadt a retorikában. A Hárec című izraeli napilap ugyanis azzal jelent meg a címoldalán, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszter közölte: Izrael megeszi Iránt, mielőtt az atombombához juthatna.

Azt Kouchner vendéglátói is tudták, hogy a francia külpolitika némiképp irányt váltott: sokkal barátságosabb az Egyesült Államokkal, mint korábban, és kiterjedt arab kapcsolatrendszere mellett jóval megértőbb Izrael biztonsági igényei iránt is, de ilyen kemény üzenetre nem számítottak.

Kiderült azonban, hogy az angolul nyilatkozó Kouchner akcentusa miatt az újságírók félreértették a külügyminiszter szavait. A riporterek ugyanis az "eat", azaz "megenni" szót vélték hallani, amikor a külügyminiszter azt mondta "hit", azaz "megütni", vagy "megtámadni". A megértésben nem segített, hogy Kouchner valószínűleg elhagyta a "h" hangot, amelyet a franciák nem ejtenek ki a szavak elején, és ez néha más nyelveket beszélve is megesik náluk.

A Hárec és maga a külügyminiszter is bocsánatot kért az eset miatt.

Az iráni elnök azonban nem lélegezhet fel, ugyanis Kouchner azt mindenképpen értésre adta: ha atomfegyvert akar magának, akkor az izraeli légierővel találja szemben magát. Az izraeli gépek a nyáron már részt vettek egy olyan gyakorlaton, amely elemzők szerint az Irán elleni esetleges csapás főpróbájának tűnt.

Izrael, az Egyesült Államok és a vezető EU-tagországok is bizalmatlanul szemlélik az iszlám köztársaság atomprogramját. Abban viszont vita van, hogy kemény vagy diplomatikus hangnemben próbálják meggyőzni Teheránt az urándúsítás leállításáról.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×